ΖΩΗ

Οι άνθρωποι που κάνουν τη μεγαλύτερη κατάδυση!

Παραμένουν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας επί 13 λεπτά!

Η φυλή Μπατζάου (Bajau), στην Ινδονησία είναι γνωστή ως οι «νομάδες της θάλασσας». Ζουν πάνω σε πλωτά ξύλινα σπίτια και βασική τους ενασχόληση είναι τα ψάρεμα που κάνουν με τις βουτιές τους.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της φυλής, σε σύγκριση με άλλες γειτονικές είναι η δυνατότητα να παραμένουν επί αρκετή ώρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, χωρίς κανένα βοηθητικό μέσο, όπως σκάφανδρο ή φιάλες οξυγούνου.

Η ικανότητα αυτή την ψαράδων Bajau έχει απασχολήσει τους επιστήμονες, καθώς οι άνθρωποι κάνουν μια βουτιά και… ξεχνούν να βγουν στην επιφάνεια!

Μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ εντόπισε την αιτία αυτής της αφύσικης υποβρύχιας παραμονής τους. Δεν οφείλεται στους πνεύμονες ή σε κάποια ιδιαίτερη τεχνική αλλά στη σπλήνα τους!

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άνθρωποι αυτοί έχουν 50% μεγαλύτερη σπλήνα από τις άλλες γειτονικές φυλές, η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο στο πόσο χρόνο μπορούν να παραμείνουν κάτω από την επιφάνεια.

Η σπλήνα είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, καθώς διανέμει το οξυγόνο στον εγκέφαλο και την καρδιά, επιτρέποντας τη βύθιση για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Καθώς ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται, το αίμα κατευθύνεται στα ζωτικά όργανα και η σπλήνα συστέλλεται για να πιέσει τα οξυγονωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια στην κυκλοφορία.

Σε έναν μέσο άνθρωπο, η σπλήνα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οξυγόνου κατά 9%, αλλά στην περίπτωση των Bajau ακόμη περισσότερο, λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου μεγέθους της.

«Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τις ανθρώπινες σπλήνες, όσον αφορά τη φυσιολογία και τη γενετική, αλλά γνωρίζουμε ότι οι φώκιες που φτάνουν σε μεγάλα βάθη έχουν δυσανάλογα μεγάλες σπλήνες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Μελίσσα Ιλάρντο (Melissa Ilardo).«Θεώρησα ότι εάν αυτό συμβαίνει στις φώκιες θα μπορούσε να συμβαίνει το ίδιο και στους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Η Ilardo, η οποία ξεκίνησε αυτή την πρωτοποριακή έρευνα για το διδακτορικό της, πέρασε αρκετούς μήνες με τους Bajau, στην Τζάγια Μπακτί (Jaya Bakti) της Ινδονησίας, διεξάγοντας υπερηχογραφικές εξετάσεις και λαμβάνοντας γενετικά δείγματα, τα οποία συνέκρινε με τους γείτονες τους, τη φυλή Σαλού (Salu).

Η ανάλυση έδειξε ότι οι Bajau έχουν μόνιμα διευρυμένες σπλήνες που δεν μεγαλώνουν μόνο όταν καταδύονται. Η ανάλυση DNA αποκάλυψε ότι έχουν ένα γονίδιο που ονομάζεται «PDE10A», το οποίο λείπει από τους Salu.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι το γονίδιο που μεταβάλλει το μέγεθος της σπλήνας στους «νομάδες της θάλασσας» προσαρμόζοντας τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών.

Οι Bajau δεν καταδύονται ανταγωνιστικά, οπότε είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν κάτω από την επιφάνεια, αλλά η ικανότητα ελεύθερης κατάδυσης είναι θρυλική, με έναν δύτη να λέει στη Melissa Ilardo ότι θα μπορούσε να παραμείνει βυθισμένος για περίπου 13 λεπτά σε κάθε βουτιά!

Οι «νομάδες» μπορούν να περάσουν το 60% της ημέρας τους σε καταδύσεις έως και 20 μέτρα χρησιμοποιώντας μόνο μερικά βάρη για να τους βοηθήσουν να κατέβουν πιο γρήγορα και ένα ζευγάρι υποτυπώδη ξύλινα γυαλιά.

Είναι δύσκολο να πούμε αν οι καταδυτικές ικανότητες των Bajau μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά στις ασυνήθιστα μεγάλες σπλήνες τους, αλλά αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι τα εξελιγμένα όργανα τους διαδραματίζουν σίγουρα μεγάλο ρόλο.

Πηγή:Oddity Central / Βίντεο Science Magazine / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.