ΕΡΕΥΝΑ

Ο Ουρανός μυρίζει απαίσια

Σαν τα κλούβια αυγά και τα αέρια των ανθρώπων!

Photo Credit NASA/JPL-Caltech

Ο Ουρανός είναι ο έβδομος πλανήτης σε απόσταση από τον ήλιο κι ένας από τους τέσσερις γίγαντες αερίων του ηλιακού μας συστήματος. Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική θεότητα του Ουρανού, που ήταν πατέρας του Κρόνου και παππούς του Δία.

Ο Ουρανός δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι από τη Γη. Ανακαλύφθηκε το 1781 από τον Βρετανό αστρονόμο Ουίλιαμ Χέρσελ κι ήταν ο πρώτος πλανήτης που εντοπίστηκε με τηλεσκόπιο. Κατά την περιστροφή του γύρω από τον ήλιο και τον εαυτό του, μοιάζει σαν να «κυλά» πάνω στην τροχιά του.

Οι αστρονόμοι έχουν καταλάβει τελικά τα στοιχεία που συνθέτουν τα σύννεφα του πλανήτη κι όπως φαίνεται, μυρίζουν τρομερά απαίσια. Για πρώτη φορά, υπήρξε σαφής ανίχνευση του υδρόθειου, του αερίου των σάπιων αυγών και του μετεωρισμού των ανθρώπων.

Παρά τις δεκαετίες παρατηρήσεων, η σύνθεση των νεφών στον Ουρανό ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστεί. Είναι γνωστό ότι υπάρχει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, γιατί αυτό κάνει τον πλανήτη να έχει τόσο όμορφο μπλε χρώμα (το μεθάνιο είναι άοσμο).

Επίσης, είναι γνωστό ότι υπάρχει υδρογόνο και ήλιο, λόγω των παρατηρήσεων που πραγματοποίησε το Voyager 2 (Βόγιατζερ 2), όταν προσέγγισε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ωστόσο, η συγκέντρωση άλλων ενώσεων όπως νερό, αμμωνία και υδρόθειο, ήταν πιο δύσκολο να προσδιοριστούν.

Photo Credit Orange-kun

Ομως, μια διεθνής ερευνητική ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον Πάτρικ Άργουιν (Patrick Irwin), από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρήκαν έναν νέο τρόπο, για να χρησιμοποιήσουν το ισχυρό τηλεσκόπιο Gemini, προκειμένου να κοιτάξουν στον Ουρανό.

Αντανακλώντας ηλιακό φως από μια περιοχή ακριβώς πάνω από το ορατό στρώμα νέφους του πλανήτη, οι ερευνητές βεβαιώθηκαν ότι υπήρχε υδρόθειο-αχνό αλλά αδιαμφισβήτητο.

Κι όπως επισημάνθηκε, στον Δία και στον Κρόνο, που έχουν μεγάλη ατμόσφαιρα αμμωνίας, δεν υπάρχει υδρόθειο πάνω από τα σύννεφα. Αυτές οι συγκρίσεις μπορούν να παράσχουν ενδείξεις σχετικά με τον Ποσειδώνα, ο οποίος είναι παρόμοιος με τον Ουρανό, αλλά ακόμη πιο μακριά. Κι επιπλέον, όλα αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να μας πουν κάτι για το πώς σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.