ΕΡΕΥΝΑ

Τα ρεύματα των ωκεανών μπορούν να προκληθούν από μικροσκοπικά θαλάσσια πλάσματα!

Ακούγεται εντυπωσιακό, αν σκεφτείτε το μέγεθός τους που παραπέμπει σε… έντομο!

Photo Credit Isabel Houghton

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σμήνη μικροσκοπικών θαλάσσιων οργανισμών μπορούν να δημιουργήσουν -ακούσια- ισχυρά ρεύματα στους ωκεανούς!

«Το κολύμπι τους μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναταραχή των ωκεανών, κάτι που θεωρείται σχεδόν αιρετικό στην ωκεανογραφία», δήλωσε ο ειδικός στη μηχανική υγρών Τζον Νταμπίρι (John Dabiri), από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Αυτή τη στιγμή, πολλά από τα μοντέλα μας για τα ωκεάνια κλίματα δεν συμπεριλαμβάνουν την επίδραση των θαλάσσιων ζώων ή την παθητική συμμετοχή τους στη διαδικασία», επισήμανε.

Η ομάδα του Νταμπίρι ασχολήθηκε με τις γαρίδες άλμης, οι οποίες είναι τόσο μικρές που μοιάζουν με… έντομα! Αν και δείχνουν ένα ασήμαντο ζωοπλαγκτόν, μπορούν να «αναδεύσουν» έναν ωκεανό;

Η δύναμή τους κρύβεται στους αριθμούς τους, καθώς σμήνη αυτών των πλασμάτων μετακινούνται καθημερινά, σε μορφή κάθετης στήλης. Τη νύχτα ανεβαίνουν στην επιφάνεια του ωκεανού, για να τραφούν, και την ημέρα υποχωρούν εκατοντάδες μέτρα βαθιά στα νερά.

«Σκεφτείτε ότι έχουμε καθημερινά μια μαζική κατακόρυφη μετανάστευση από τρισεκατομμύρια οργανισμούς», δήλωσε ο Νταμπίρι.

Η ομάδα του προχώρησε σε προσομοίωση της μετακίνησης στο εργαστήριο: χρησιμοποίησε γαρίδες άλμης σε κάθετες δεξαμενές, γεμάτες με θαλασσινό νερό, και μιμήθηκε τη νύχτα και τη μέρα με φώτα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν από τα πειράματά τους ότι το πέρασμα των μικρών πλασμάτων δεν διένειμε απλώς το νερό σε τοπικές περιοχές, αλλά «ανάδευε» σημαντικούς όγκους του!

Κι αν αυτό το φαινόμενο συμβαίνει με τις γαρίδες άλμης, τι γίνεται με τις μετακινήσεις άλλων μεγάλων ψαριών; Τα ευρήματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν στο «Nature».

Βίντεο Stanford

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.