ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Απόκοσμοι σχηματισμοί βράχων!

Όταν η φύση αποκαλύπτεται!

Εντυπωσιάζουν οι σχηματισμοί βράχων στις ακτές της Ισπανίας, που δίνουν στοιχεία για την εξέλιξη του πλανήτη σε διάρκεια 50 έως 100 εκατομμυρίων χρόνων.

Λέγονται Φλις (Flysch), όπως τους ονόμασε ο Ελβετός γεωλόγος Μπέρναρντ Στούντερ (Bernhard Studer) το 1827, λέξη προερχόμενη από το γερμανικό fliessen, που σημαίνει ροή.

Ο Studer έδωσε αυτό το όνομα για να αποδώσει παραστατικά τις τυπικές εναλλαγές ψαμμίτη και σχιστόλιθου που προκαλούν αυτά τα περίεργα σχήματα με ραβδώσεις πάνω σε βράχους.

Και ήταν ακριβής, καθώς το flysch είναι στην ουσία ένας ιζηματογενής βράχος που σχηματίζεται από την εναπόθεση λεπτών στρώσεων αργιλίου και ψαμμίτη.

Οι βράχοι δημιουργούνται υποβρύχια, κατά μήκος της υφαλοκρηπίδας, όταν η περιοχή υφίσταται μεγάλη δομική παραμόρφωση, λόγω αλληλεπίδρασης τεκτονικών πλακών και κατολισθήσεων που εναποθέτουν στις ακτές στρώματα ιζημάτων.

Λόγω της διαφορετικής ταχύτητας καθίζησης των κόκκων με διαφορετικό μέγεθος, εμφανίζεται μια διαβάθμιση. Μεγαλύτερα σωματίδια βυθίζονται ταχύτερα και δημιουργούν τον βράχο, ο οποίος επικαλύπτεται με λεπτότερους κόκκους.

Σε συνδυασμό με την αλλαγή στη στάθμη της θάλασσας σχηματίζονται στρώματα κόκκων με πάχος που κυμαίνεται από μερικά εκατοστά έως μερικά μέτρα, καθώς και μακριές παράλληλες αυλακώσεις στους βράχους.

Ένα όμορφο παράδειγμα flysch υπάρχει κοντά στην πόλη Ζουμάια (Zumaia) στη βόρεια ακτή της Ισπανίας. Ο σχηματισμός βρίσκεται στην παραλία Ιτζουρούν (Itzurun) και εκτείνεται σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων

Αυτά τα πετρώματα είναι επίσης το μεγαλύτερο σύνολο συνεχόμενων στρώσεων βράχου στον κόσμο. Εκτιμάται ότι σχηματίσθηκαν σε μια περίοδο 100 εκατομμυρίων ετών, μετά τη σύγκρουση Ιβηρικών και Ευρωπαϊκών τεκτονικών πλακών.

Ανάλογοι σχηματισμοί υπάρχουν σε βουνά όπως σε οροσειρές στη Βόρεια Αμερική, στις Άλπεις, στα Πυρηναία και στα Καρπάθια.

Πηγή: Amysing Planet  / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.