ΖΩΗ

Ο άνθρωπος που κυνηγά την κρυμμένη ραδιενέργεια!

Την ψάχνει και τη βρίσκει σε αντικείμενα της καθημερινότητας!

Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να αποφύγουμε την ακτινοβολία, αλλά ο Άντριου Γουόκερ (Andrew Walker), συλλέγει ραδιενεργά αντικείμενα!

Το εκπληκτικό είναι ότι αυτά τα αντικείμενα μπορούν να βρεθούν σε καταστήματα με αντίκες, χώρους στάθμευσης, αλλά και στα κτίρια που ζούμε.

Ο Andrew Walker έγινε «συλλέκτης» ραδιενεργών αντικειμένων πριν από χρόνια, όταν βρήκε ουράνιο μέσα σε κατάστημα με αντίκες. Αγόρασε ένα μετρητή Γκάιγκερ και άρχισε με μανία αυτό το ασυνήθιστο χόμπι.

Συνειδητοποίησε, γρήγορα, ότι η ραδιενέργεια είναι παντού, όπως μας λένε και οι επιστήμονες. Η πρώτη αυξημένη ένδειξη του μετρητή ήταν στον χώρο στάθμευσης ενός φαστ φουντ στο Αϊντάχο.

Προερχόταν από μικροσκοπικά υποατομικά σωματίδια που δημιουργούν ακτινοβολία σε ελαφρώς υψηλότερες ποσότητες από ό, τι θα περίμενε κανείς και δεν έγινε γνωστό πώς βρέθηκαν εκεί.

Μέχρι σήμερα, ο Walker, που είναι κινηματογραφιστής και όχι επιστήμονας, απολαμβάνει να μοιράζεται μερικά από τα ευρήματά του στο Twitter και στο Instagram, όπου μπορεί να τα συζητήσει με άλλους που είναι εξίσου περίεργοι με αυτόν για το ίδιο θέμα.

Η ραδιενέργεια είναι κάτι με που υπάρχει παντού στη φύση, αλλά σε σχετικά μικρές ποσότητες. Σε όλο τον κόσμο, τα  υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα ραδιενέργειας, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, σε διάφορους τύπους παραλιών και εδαφών.

Ακόμα, τα περισσότερα σκυροδέματα είναι ραδιενεργά, αν και τα επίπεδα προφανώς ποικίλλουν. Στις ΗΠΑ, είναι δυνατόν να υπάρχει στα σπίτια ραδόνιο, το οποίο παράγεται αργά, με την πάροδο του χρόνου, από ραδιενεργά δομικά υλικά.

Ακόμη και το ανθρώπινο σώμα είναι ελαφρώς ραδιενεργό επειδή περιέχει στοιχεία, όπως το κάλιο-40, το οποίο αποσυντίθεται.

Ο Walker ζει στο Μπόσμαν (Bozeman) της Μοντάνα. Όπως ανακάλυψε, στο παρελθόν, χρησιμοποιήθηκε σκουριά που περιείχε μικρές ποσότητες ουρανίου και ραδίου για σκυρόδεμα στις οικοδομικές κατασκευές στο γειτονικό Αϊντάχο.

Ο Walker προγραμματίζει ταξίδια σε διάφορες περιοχές όπου πιστεύει ότι μπορεί να βρει ενδιαφέρον υλικό. Όπως, παλιές νάρκες ουρανίου κοντά σε εγκαταλελειμμένα ορυχεία.

Επίσης, βρήκε ραδιενέργεια σε όλα τα καταστήματα με αντίκες που επισκέφθηκε. Πρόκειται, κυρίως, για αντικείμενα, όπως βάζα ή πιάτα και διακοσμητικά, τα οποία ήταν φτιαγμένα από βαζελίνη και περιέχουν ουράνιο για να έχουν εντυπωσιακά χρώματα.

Στη συνέχεια, βρήκε ρολόγια με λάμψη και σκούρο χρώμα, που περιέχουν ράδιο, όπως και βούρτσες για το βάψιμο των χειλιών.

Ο Walker έχει βρει ακόμη και μερικά τοπικά ορόσημα, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων κτιρίων όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, όπου τα κεραμίδια παράγουν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, πιθανότατα, ως αποτέλεσμα της χρήσης συγκεκριμένων βαφών ή στιλβωμάτων.

Πολλοί επιστήμονες έχουν από καιρό προβληματισθεί από τη δυσπιστία του κοινού σε σχέση με την ακτινοβολία. Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το άγχος της επιστημονικής κοινότητας είναι υπερβολικό.

Ενδεχομένως να είναι και έτσι, ωστόσο, οι κίνδυνοι όπως η ρύπανση δεν προκαλούν την ίδια αίσθηση ανησυχίας αν και σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Πηγή: BBC / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.