ΤΟΠΟΙ

Η περιοχή των άκρων!

Είναι το βορειότερο μέρος της Γης, αλλά δεν έχει πάγους!

Η Πέρι Λάντ (Peary Land) βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Γροιλανδίας, και απέχει περίπου 700 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο.

Ωστόσο, δεν έχει καλυφθεί από παγετώνες εδώ και 8.000 χρόνια, και θεωρείται η πιο βόρεια περιοχή χωρίς πάγο στον κόσμο.

Όμως, στο δυτικό τμήμα του, υπάρχει ένας τοπικός παγετώνας, το Ice Tausen Icecap, με πάγο πάχους τουλάχιστον 344 μέτρων.

Το κλίμα είναι ήπιο, με σχετικά ζεστό καλοκαίρι – μικρότερο των δύο μηνών – και μεγάλους χειμώνες. Τα επίπεδα υγρασίας είναι τόσο χαμηλά ώστε η περιοχή έχει ονομαστεί «πολική έρημος».

Η Peary Land είναι μια χερσόνησος που πήρε το όνομα της από τον εξερευνητή Ρόμπερτ Πέρι (Robert Peary), ο οποίος την ανακάλυψε κατά την αποστολή του από το 1891 ως το 1892.

Η περιοχή έχει πολλά ενδιαφέροντα γεωγραφικά, επιστημονικά και πολιτιστικά αξιοθέατα. Εκεί, βρίσκεται το βορειότερο σημείο της ηπειρωτικής γης της Γροιλανδίας, το Cape Morris Jesup, στο οποίο έφθασε ο Robert Peary το 1900.

Εκείνη την εποχή πιστεύεται ότι ήταν το βορειότερο σημείο της Γης σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόνο το 1969, βρέθηκε ένα άλλο νησί, το Kaffeklubben, ελαφρώς πιο όρια, διεκδικώντας έτσι το ρεκόρ ως το πιο βόρειο σημείο της Γης.

Είναι απίστευτο ότι ακόμη και σε αυτό το απομακρυσμένο βραχώδες νησί με θερμοκρασία ψύξης, ανθίζουν δύο μικροσκοπικά φυτά. Το Saxifraga oppositifolia (purple saxifrage) και το Papaver radicatum, που είναι τα δύο βόρεια λουλούδια στον κόσμο.

Τα Purple saxifrage κατέχουν επίσης τον τίτλο για τα φυτά που ζουν στο μεγαλύτερο υψόμετρο, καθώς ανακαλύφθηκε στις ελβετικές Άλπεις σε υψός 4.500 μέτρων.

Ιστορικά, η Peary Land ήταν ένας από τους βορειότερους ανθρώπινους οικισμούς στον κόσμο. Οι αρχαιολογικές αποστολές που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1950 αποκάλυψαν ίχνη αρκετών μόνιμων οικισμών στην περιοχή που χρονολογήθηκαν από το 2400 π.Χ.

Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις αποστολές, ένας ερευνητικός σταθμός που ονομάζεται Μπρονλούντους (Brønlundhus) χτίστηκε στη δυτική όχθη του Φιόρδ Γιόργκεν Μπρόνλουντ (Jørgen Brønlund).

Ο Brønlundhus, που χτίστηκε το 1947-48, ήταν ο βορειότερος ερευνητικός σταθμός στον κόσμο μέχρι την ίδρυση του Αλέρτ στον Καναδά το 1950.

Το Brønlundhus δεν είναι πλέον λειτουργικό, αλλά διατηρεί ακόμα μια πλούσια συλλογή έργων τέχνης από προηγούμενες πολικές εξερευνήσεις. Έχει προταθεί η μετατροπή του Brønlundhus σε μουσείο, το οποίο θα το καθιστά το βορειότερο μουσείο στον κόσμο.

Πηγές: Amusing Planet και Wikipedia / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.