ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

H φουτουριστική βιβλιοθήκη του Κατάρ!

Έχει ράφια για ένα εκατομμύριο βιβλία!

Με κύρια χαρακτηριστικά το γυαλί και το λευκό μάρμαρο, η δημόσια βιβλιοθήκη του Κατάρ, στη Ντόχα, που έχει κατασκευαστεί από την αρχιτεκτονική εταιρεία ΟΜΑ, είναι ένα κτίριο από το μέλλον.

Έχει μήκος 138 μέτρων, όσο δύο αεροπλάνα 747, και το εμβαδόν του είναι 42.000 τετραγωνικά μέτρα. Στόχος είναι να φιλοξενήσει πάνω από ένα εκατομμύριο βιβλία και διαθέτει χώρο για χιλιάδες αναγνώστες.

Η βιβλιοθήκη αποτελεί μέρος της «Εκπαιδευτικής Πόλης», μιας νέας πανεπιστημιούπολης που έχει δορυφορική επικοινωνία με ορισμένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια και ιδρύματα από όλο τον κόσμο.

Η βιβλιοθήκη έχει σχεδιαστεί ως ενιαίο δωμάτιο όπου στεγάζονται τόσο άνθρωποι όσο και τα βιβλία. Οι άκρες του κτιρίου ανυψώνονται από το έδαφος δημιουργώντας τρία κλίτη που φιλοξενούν τη συλλογή βιβλίων και, ταυτόχρονα, περικλείουν έναν κεντρικό τριγωνικό χώρο.

Αυτή η διαμόρφωση επιτρέπει, επίσης, στον επισκέπτη να αποκτήσει πρόσβαση στο κέντρο του κτιρίου, αντί να εισέρχεται από την περίμετρο. Οι διάδρομοι έχουν σχεδιαστεί σαν ράφια, διάσπαρτα με χώρους για ανάγνωση, κοινωνικοποίησης και περιήγησης.

Τα «ράφια» είναι κατασκευασμένα από το ίδιο λευκό μάρμαρο με τα δάπεδα και διαθέτουν τεχνητό φωτισμό, εξαερισμό και σύστημα επιστροφής βιβλίων.

Μια γέφυρα χωρίς κολώνες συνδέει τους κύριους διαδρόμους της βιβλιοθήκης, επιτρέποντας ποικίλες διαδρομές σε όλο το κτίριο.

Η γέφυρα είναι επίσης χώρος συνάντησης, καθώς φιλοξενεί αίθουσες μέσων μαζικής ενημέρωσης και μελέτης, τραπέζια ανάγνωσης, εκθέσεις, κυκλικό τραπέζι συσκέψεων και μεγάλο αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων.

Η πρόσοψη είναι από κυματοειδές γυαλί που φιλτράρει το φυσικό φως, δημιουργώντας μια ήρεμη ατμόσφαιρα για ανάγνωση. Το διάχυτο φως κατευθύνεται στον πυρήνα του κτιρίου από μια ανακλαστική οροφή αλουμινίου.

Πηγή: Arch Daily / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.