ΕΡΕΥΝΑ

Υπάρχει μία θέση ύπνου που είναι καλύτερη από τις άλλες

Σ΄ αυτή θα ξεκουραστείτε πραγματικά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μπορεί να έχετε πάει στο κρεβάτι εγκαίρως και να κοιμηθήκατε τις απαραίτητες οκτώ ώρες, ωστόσο έχετε ξυπνήσει κουρασμένοι και ευερέθιστοι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι αρνητικές συνέπειες οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο κοιμάστε.

Ο Σέλμπι Χάρρις (Shelby Harris), ειδικός σε θέματα ύπνου και καθηγητής σε ιατρική σχολή στη Νέα Υόρκη (Albert Einstein College of Medicine), δήλωσε πως αν η θέση ύπνου σας δεν λειτουργεί, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το αλλάξετε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται στις πλευρές τους, αλλά αυτή η θέση μπορεί να προκαλέσει πόνο στον ώμο και στο ισχίο.

Ο ύπνος στα δεξιά μπορεί να επιδεινώσει την καούρα, σύμφωνα με έρευνες. Κι αυτό, γιατί ένας μυς στον οισοφάγο, ο οποίος συγκρατεί το οξύ στο στομάχι και έξω από τον λαιμό, χαλαρώνει. Αν κοιμηθείτε στα αριστερά, αυτός ο μυς κρατά το κενό κλειστό. Έτσι, αν νιώθετε καούρα, δοκιμάστε να κοιμηθείτε στα αριστερά. Χρειάζονται «παχιά» μαξιλάρια, για να στηρίξετε το κεφάλι, αλλά κι ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας, για να στηρίξετε την πλάτη.

Αν κοιμάστε μπρούμυτα, αυτή θεωρείται η χειρότερη θέση ύπνου. Με αυτόν τον τρόπο κοιμάται το 7% των ανθρώπων, ασκώντας πίεση σε ολόκληρο το σώμα. Είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσετε με μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, ενώ μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα πόνου στους μύες και στις αρθρώσεις. Χρησιμοποιείστε ένα μαλακό μαξιλάρι για τον λαιμό.

Η καλύτερη θέση ύπνου είναι ανάσκελα κι έτσι κοιμάται το 8% των ανθρώπων. Μειώνει τους πόνους και δεν προκαλεί καούρα, επειδή το κεφάλι είναι υπερυψωμένο πάνω από το στήθος. Βέβαια, αυξάνεται η πιθανότητα ροχαλητού, αλλά υπάρχουν ασκήσεις για να το μειώσετε, σύμφωνα με τον Χάρρις.

Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε σ΄ αυτή τη θέση, μπορείτε να τοποθετήσετε μαξιλάρια και από τις δύο πλευρές του σώματος και ένα κάτω από τα γόνατά σας. Αυτά θα εμποδίσουν τις κινήσεις σας.

«Αν και συνίσταται ο ύπνος ανάσκελα ως η καλύτερη θέση για να κοιμηθεί κανείς, η άνεση είναι το κλειδί, τόνισε ο Σέλμπι Χάρρις.

Πηγή: Business Insider / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.