ΤΟΠΟΙ

Ο πανέμορφος κήπος με τα πέτρινα αγάλματα!

Έργο ενός αυτοδίδακτου Ινδού καλλιτέχνη!

Ο «πέτρινος κήπος» στην πόλη Τσάντιγκαρ (Chandigarh), είναι ένα δημιούργημα ενός ανθρώπου, ο οποίος μάλιστα τον κρατούσε κρυφό επί 18 χρόνια!

Ο Νεκ Τσαντ (Nek Chand), που ήταν επιθεωρητής δημοσίων δρόμων, ξεκίνησε να  διαμορφώνει το χώρο και να φτιάχνει τα αγάλματα του στον ελεύθερο χρόνο του, το 1957, σε μία έκταση 40 στρεμμάτων, η οποία είχε χαρακτηριστεί από το κράτος ως προστατευόμενη κοντά στη λίμνη Σουχνά (Sukhna).

Εκεί, εργαζόταν παράνομα, καθώς απαγορευόταν να χτιστεί το παραμικρό, έχοντας το δικό του όραμα, να φτιάξει το «θεϊκό βασίλειο της Σουκρανί», σε ένα ειδυλιακό τοπίο μέσα σε ένα φαράγγι του δάσους με τρεχούμενα νερά.

Τα υλικά που χρησιμοποιούσε ήταν κάθε είδους βιομηχανικά και οικιακά απόβληματα, όπως κεραμίδια,μπουκάλια, γυαλιά, βραχιόλια, κεραμικά δοχεία, νεροχύτες κ.λπ.

Ο Nek Chand, ο οποίος ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που προώθησε την ανακύκλωση, άρχισε να συλλέγει τα υλικά του από χώρους κατεδάφισης σε όλη την πόλη.

Το παράνομο έργο του κατάφερε να το κρύψει για 18 χρόνια, πριν ανακαλυφθεί στις αρχές το 1975. Μέχρι τότε, είχε αναπτύξει ένα συγκρότημα αλληλοσυνδεόμενων αυλών των 12 στρεμμάτων.

Το καθένα από αυτό ήταν γεμάτο με εκατοντάδες γλυπτά που απεικονίζουν, τόσο την παραδοσιακή ινδική ζωή όσο και τα φανταστικά τοπία.

Το έργο του κινδύνευε να καταστραφεί, μόλις οι αρχές διαπίστωσαν ότι το είχε κάνει σε προστατευόμενη περιοχή, αλλά είχε πάρει με το μέρος του την κοινή γνώμη.

Έτσι, ο χώρος θεωρήθηκε δημόσιο πάρκο και Nek Chand έπαιρνε μισθό και είχε τον τίτλο «υποδιευθυντής μηχανικός του πέτρινου κήπου», ώστε να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο έργο του.

Παράλληλα, του δόθηκαν 50 εργάτες, οι οποίοι τον βοηθούσαν στη συλλογή των υλικών που χρειαζόταν και στην κατασκευή των γλυπτών. Μάλιστα, με εντολή της κυβέρνησης δημιουργήθηκαν κέντρα συγκέντωσης απορριμάτων για τον «πέτρινο κήπο».

Ο κήπος είναι από τα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής και τον επισκέπτονται καθημερινά πάνω από 5.000 άτομα, με περισσότερους από 12 εκατομμύρια επισκέπτες από την εποχή που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό.

Πηγή: Wikipedia / Εικόνες Wikimedia Commons / Πρώτη εικόνα Aleksandr Zykov / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.