ΤΟΠΟΙ

Μοναστήρι πάνω σε καταπράσινο νησάκι!

Μεσαιωνική μονή στην Κροατία που χτίστηκε τον 14ο αιώνα.

Ένας από τους ιστορικούς θησαυρούς της βαλκανικής χώρας είναι το καθολικό μοναστήρι της Παναγίας του Βίσοβατς (Visovac), στην επαρχία του Σπλιτ, μέσα στο Κροατικό Εθνικό Πάρκο.

Οι Αυγουστίνοι μοναχοί ξεκίνησαν αρχικά να χτίζουν το μοναστήρι και μια εκκλησία που ήταν αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο, πάνω σε ένα βράχο στη μέση της λίμνης Visovac τον 14ο αιώνα.

Αλλά το 1445, οι Φραγκισκανοί μοναχοί οι οποίοι πήγαν εκεί από τη Βοσνία, επέκτειναν το μικρό μοναστήρι και έχτισαν το δικό τoυς, καθώς και μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία.

Για αιώνες, το μικρό νησί, που ονομάζεται επίσης και «νησί της Θεοτόκου», ήταν ένας τόπος μοναξιάς, ένας προορισμός για τους νέους που ήθελαν να προετοιμαστούν για μια ζωή ιεροσύνης. Σήμερα η μονή στεγάζει τρεις μοναχούς και πέντε μαθητευόμενους από τη φραγκισκανική τάξη.

Το μοναστήρι διαθέτει επίσης ένα μικρό αλλά εξαιρετικά εντυπωσιακό μουσείο. Είναι γεμάτο με ιστορικά ρούχα της εκκλησίας, χειρόγραφα και σπάνια βιβλία, συμπεριλαμβανομένου ενός μεσαιωνικού αντιγράφου των μύθων του Αισώπου που εκτυπώθηκε στη Μπρέσια το 1487.

Το μουσείο περιέχει ακόμη και μια σπαθιά που ανήκε στον Βουκ Μαντούσιτς, ηγέτη ανταρτών του 17ου αιώνα και ήρωα της κροατικής επικής ποίησης.

Το νησί έχει ακτογραμμή 17.376 μέτρων, σχήμα ωοειδές μεγέθους 170 × 120 μέτρων, και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλους καταρράκτες.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.