ΝΕΑ

Η απίστευτη διαδρομή ενός πίνακα του Μονέ!

Βρέθηκε μετά από έναν αιώνα στα υπόγεια του Λούβρου!

Ένας πίνακας του μεγάλου ζωγράφου Κλοντ Μονέ, έφυγε από τη Γαλλία το 1920 και ταξίδεψε στην Ιαπωνία. Όταν ξέσπασε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος γύρισε στη Γαλλία και βρέθηκε κρυμμένος στο Λούβρο το 2016!

Το έργο είχε ζωγραφιστεί το 1916 και το είχε αγοράσει από τον ίδιο τον ζωγράφο ο Ιάπωνας συλλέκτης Κοζίρο Ματσουκάτα (Kōjirō Matsukata) τη δεκαετία του ’20.

Λέγεται ότι ο Matsukata επισκέφθηκε τον Γάλλο ιμπρεσιονιστή στο σπίτι του στο Γκέβερνι το 1921, και έδωσε ένα εκατομμύριο φράγκα για να αγοράσει το έργο που έχει τον τίτλο «Lilies Water: Reflection of Willows», και απεικονίζει νούφαρα και ιτιές.

Ο Ιάπωνας συλλέκτης ήταν λάτρης της τέχνης του Μονέ και μέχρι το 1922, είχε αποκτήσει 25 έργα του.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αποφάσισε να στείλει τον πίνακα, μαζί με πολλούς άλλους από τη συλλογή του, στο Παρίσι για φύλαξη. Αλλά όταν ήρθε η ώρα η Γαλλία να επιστρέψει τον Μονέ στην Ιαπωνία, όταν τελείωσε ο πόλεμος, το έργο δεν βρήκε πουθενά.

Ένας Γάλλος ερευνήτης βρήκε τον χαμένο πίνακα το 2016, αλλά η ανακάλυψη του ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Συντηρητές έργων τέχνης στην Ιαπωνία εργάζονται, τώρα, για να αποκαταστήσουν τις σοβαρές ζημιές που έχει υποστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πίνακας ήταν κομμένος όταν βρέθηκε στο Λούβρο. Μάλιστα, έλειπε το μισό του καμβά ο οποίος εκτείνεται συνολικά σε 4,2 μέτρα.

Ο Matsukata, ήταν μεγιστάνας εφοπλιστής και συγκέντρωσε 10.000 έργα τέχνης, με σκοπό να κατασκευάσει ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης στο Τόκιο μετά τον πόλεμο. Για το λόγο αυτό έστειλε εκατοντάδες έργα στη Γαλλία και την Αγγλία για φύλαξη.

Όμως, αναγκάστηκε να πουλήσει μεγάλο μέρος της συλλογής του αφού η επιχείρησή του χτυπήθηκε σκληρά από οικονομικό κρίση το 1927.

Τα έργα που έστειλε ο Matsukata στο εξωτερικό είχαν επίσης άσχημα κατάληξη. Τέσσερις από τους πίνακες που είχε στείλει στο Λονδίνο καταστράφηκαν σε πυρκαγιά.

Στο τέλος του πολέμου η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη συλλογή Matsukata στο Παρίσι ως εχθρική περιουσία. Έτσι, ο Matsukata, ο οποίος πέθανε το 1950, ποτέ δεν ήταν σε θέση να ανακτήσει αυτά τα έργα τέχνης.

Και όταν τα κομμάτια επιστράφηκαν τελικά στην Ιαπωνία το 1959, έλειπε το «Lilies Water: Reflection of Willows»

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πίνακας ήταν κατεστραμμένος όταν μεταφέρθηκε στα περίχωρα του Παρισιού για να είναι ασφαλής από πιθανούς βομβαρδισμούς ή πυρκαγιές. Αλλά κανείς δεν ξέρει τι συνέβη σε αυτόν τις δεκαετίες μετά τον πόλεμο.

Ο Matsukata μπορεί να μην έχει πραγματοποιήσει το όνειρό του να κατασκευάσει ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης στην Ιαπωνία, αλλά όταν η Γαλλία επέστρεψε τα έργα του, ιδρύθηκε το Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης για να φιλοξενήσει ό,τι απέμεινε από τη συλλογή του.

Ο πίνακας του Μονέ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, θα εμφανιστεί στο μουσείο του Τόκιο το 2019, σχεδόν έναν αιώνα μετά την αγορά του από τον Matsukata.

Πηγή: Smithsonian / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.