ΜΟΥΣΕΙΑ

Το μουσείο των ξεχασμένων παιχνιδιών!

Επιτραπέζια παιχνίδια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!

Σε ένα γραφικό κάστρο στη λίμνη Λεμάν, στην Ελβετία, με φόντο τα χιονισμένα βουνά, στεγάζεται ένα ξεχωριστό μουσείο παιχνιδιών. Εκείνων που έπαιζαν τα παιδιά από την αρχαιότητα μέχρι την επέλεση των ηλεκτρονικών.

Το κάστρο Τουρ ντε Πε (Tour-de-Peilz) χτίστηκε τον 13ο αιώνα ως αμυντικό φρούριο παρακολουθώντας την κυκλοφορία των πλοίων μέσα στη λίμνη.

Το κτίριο διατηρείται πλέον ως ιστορικό μνημείο, με εκπληκτική θέα και από το 1987 φιλοξενεί το πρώτο και μοναδικό μουσείο επιτραπέζιων παιχνιδιών της χώρας.

Το Musee Suisse du Jeu είναι ένας θησαυρός των παιχνιδιών που παίζονταν σε διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Μαζί με το κλασικό Μαγιόνγκ από την Κίνα, παιχνίδια από την Αφρική, το πατσίζι (pachisi) από την Ινδία, η συλλογή περιλαμβάνει μερικά ασυνήθιστα κομμάτια, όπως ένα τραπέζι κατασκοπείας του ψυχρού πολέμου και μια συλλογή vintage κουλοχέρηδων.

Υπάρχουν παιχνίδια καρτών, επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ και παιχνίδια καζίνο. Ακόμα, όλα τα κλασικά, όπως τάβλι, ντόμινο, μονόπολι, σκραμπλ, ντάμα, τρίλιζα, αλλά όχι ηλεκτρονικά ή video games.

Φυσικά, υπάρχει μια ολόκληρη έκθεση αφιερωμένη στο σκάκι, συμπεριλαμβανομένου ενός σκακιού σε ανθρώπινο μέγεθος που μπορεί να παίξει κανείς έξω από το κτίριο, δίπλα στη λίμνη.

Υπάρχει επίσης μια βιβλιοθήκη με, περίπου, 5.000 βιβλία που σχετίζονται με το παιχνίδι. Οι επιμελητές πιστεύουν ότι τα παλιομοδίτικα παιχνίδια δεν εξαφανίζονται, ακόμα και όταν η ψηφιακή εποχή κινείται μπροστά.

Το όραμα του μουσείου είναι να συγκεντρώσει τους διαφορετικούς πολιτισμούς του κόσμου μέσα από κάτι κοινό που μοιραζόμαστε όλοι: το παιχνίδι.

Οι άνθρωποι παίζουν παιχνίδια εδώ και χιλιάδες χρόνια, ξεκινώντας από πέτρινα κομμάτια, μετά από φασόλια, καθιστώντας τα παιχνίδια όλο και πιο εξελιγμένα και περίπλοκα όπως έγινε και η ανθρωπότητα.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.