ΖΩΗ

Τα απίστευτα «κουδουνιστά» φορτηγά!

Ούτε οι λατέρνες δεν ήταν έτσι!

Στο Πακιστάν τα λένε «φορτηγά που κουδουνίζουν», καθώς στο εξωτερικό τους -εκτός των άλλων μπιχλιμπιδιών- διαθέτουν και διάφορα κουδούνια που χτυπάνε όταν κινούνται.

Όσο για τους ιδιοκτήτες τους, τα παρομοιάζουν με μια νύφη που πρέπει να είναι στολισμένη με κοσμήματα και χάντρες και γι αυτό δεν σταματούν να τα φορτώνουν με ό,τι τους γυαλίσει!

Άλλωστε, ένας τυπικός Πακιστανός οδηγός φορτηγού ξοδεύει περισσότερο χρόνο με το φορτηγό του από ό, τι κάνει με τη σύζυγό του.

Αυτά τα φορτηγά, που διασχίζουν τις εθνικές οδικές αρτηρίες του Πακιστάν και της γειτονικής χώρας του Αφγανιστάν, είναι ευδιάκριτα από χιλιόμετρα μακριά και αποτελούν μια «ταραχή» χρωμάτων.

Στο εξωτερικό είναι διακοσμημένα με πλούσια χρωματιστά πάνελ που περιέχουν ένα μωσαϊκό πουλιών, λουλουδιών, τοπίων, αγίων και ηθοποιών σε υπερκορεσμένη χρωματική παλέτα.

Τα πλαστικά λουλούδια, οι χάντρες, οι καθρέφτες, οι κορδέλες και οι βελούδινες ταπετσαρίες αποτελούν τη διακόσμηση στο εσωτερικό.

Εθιμικά, πάνω από την καμπίνα είναι τοποθετημένη μια ξύλινη κατασκευή, ενώ γύρω από το σασί υπάρχει μια σειρά από μεταλλικά κουδούνια που χτυπούν όταν κινείται το αυτοκίνητο.

Και φαίνεται πως την… ομορφιά των φορτηγών ζήλεψαν και ιδιοκτήτες άλλων μεγάλων οχημάτων, όπως λεωφορείων, βυτιοφόρων, ακόμα και ρίκσο.

Δηλαδή, μια σειρά απο αυτοκίνητα, τα οποία αποτελούν μια κινούμενη «γκαλερί με σουρεαλιστικά έργα τπέχνης», όπως λένε αρκετοί.

Η παράδοση της διακόσμησης φορτηγών ξεκίνησε στη δεκαετία του 1920 με την εισαγωγή των φορτηγών Bedford. Αρχικά τα φορτηγά είχαν ζωγραφισμένο το λογότυπο κάθε εταιρείας, έτσι ώστε οι αναλφάβητοι οδηγοί να μπορούν να αναγνωρίζουν ποιο έπρεπε να οδηγήσουν.

Σταδιακά, αυτά τα λογότυπα έγιναν πιο φανταχτερά, φανταστικά και ανταγωνιστικά. Από τη δεκαετία του 1950, άρχισαν να τα αντικαθιστούν τυποποιημένα σχέδια.

Στη δεκαετία του 1960, καθώς η οικονομία της χώρας άνθισε, οι διακοσμήσεις έγιναν πιο εξελιγμένες ώστε να αντικατοπτρίζουν τον αυξανόμενο πλούτο των οδηγών και την άνοδο μιας νέας αστικής τάξης.

Δεν είναι παράξενο για έναν οδηγό να ξοδεύει το ισοδύναμο κέρδους ενός έτους ή και περισσότερο, για να διακοσμήση το φορτηγό του, περίπου 2,500 δολάρια. Όμως, κάποιοι ξοδεύουν και πάνω από 10.000 δολάρια!

Και το πλεόν εντυπωσιακό είναι ότι η διακόσμηση αλλάζει μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια! Και αυτό γιατί θεωρείται ότι ένα καλά διακοσμημένο φορτηγό δίνει στους πελάτες την εντύπωση ότι είναι καλά φροντισμένο και επομένως αποτελεί έναν αξιόπιστο τρόπο μεταφοράς εμπορευμάτων.

Η ζωγραφική φορτηγών είναι επίσης μια μεγάλη επιχείρηση. Μόνο στο Καράτσι, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι ασχολούνται με αυτήν την άναρχη, αλλά κερδοφόρα βιομηχανία.

Ανθούν τα οικογενειακά εργαστήρια που αποτελούνται από μαθητευόμενους, αλλά και άρτια καταρτισμένους τεχνίτες, καθώς και μικρά καταστήματα που πωλούν τα παράξενα στολίδια και τα αξεσουάρ που τοποθετούνται στα φορτηγά.

Με τα χρόνια, όμως, η τεχνική έχει αλλάξει. Τώρα αντί για σχολαστική χειροποίητη ζωγραφική κάθε φορτηγού, χρησιμοποιούνται μαζικές αυτοκόλλητες ετικέτες και στολίδια.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ζωγράφοι φορτηγών αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους ως πηγή βιοπορισμού. Δεν έχουν το χρόνο ή την πολυτέλεια να καινοτομούν.

Ωστόσο, υπάρχουν και καλλιτέχνες που εξακολουθούν τον παλιό τρόπο διακόσμησης, ελπίζοντας ότι αυτή η τέχνη δεν θα εκλείψει σύντομα.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.