ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Οι πίθηκοι χιονιού χρησιμοποιούν τις θερμές πηγές, για να μειώσουν το άγχος!

Θεραπεία σπα για χαλάρωση.

Για πολλούς ανθρώπους ένα ζεστό μπάνιο αποτελεί τον τέλειο τρόπο, για να ολοκληρώσουν μία μέρα έντασης. Όμως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το ίδιο ισχύει και για τους πιθήκους.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν μία ομάδα ιαπωνικών μακάκων, οι οποίοι είναι διάσημοι για το κολύμπι τους σε θερμές πηγές. Διαπίστωσαν ότι αυτή η ασυνήθιστη συμπεριφορά μειώνει το άγχος τους και παράλληλα, τους βοηθά να μείνουν ζεστοί.

Οι πίθηκοι χιονιού, όπως επίσης είναι γνωστοί, έχουν προσαρμοστεί να επιβιώνουν σε εξαιρετικά ψυχρά κλίματα, καθώς διαθέτουν παχιά γούνα, που τους κρατά ζεστούς τον χειμώνα.

Ωστόσο, ένας πληθυσμός τους, ο οποίος βρίσκεται στο πάρκο Χιγκοκουντάνι (Jigokudani Monkey Park) παρουσιάζει μία διαφορετική συμπεριφορά. Όλα ξεκίνησαν το 1963, όταν ένας θηλυκός μακάκος εντοπίστηκε μέσα σε θερμή πηγή τοπικού ξενοδοχείου.

Από τότε, πολλοί άλλοι πίθηκοι παρουσίασαν τέτοια συμπεριφορά, με αποτέλεσμα η διαχείριση του πάρκου να τους φτιάξει μια… ιδιωτική ιαματική πηγή!

Αν και αρκετοί παρατηρητές υπέθεταν ότι οι πίθηκοι χρησιμοποιούσαν τις πηγές, για να ζεσταίνονται, ωστόσο κανένας ερευνητής δεν εξέτασε αυτήν την εκτίμηση.

Μέχρι που μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, με επικεφαλής την Δρ Ραφαέλα Τακεσίτα (Rafaela Takeshita), αποφάσισε να διερευνήσει αυτές τις θεραπείες σπα.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα κοπράνων από τους πιθήκους, για να αναλύσουν τα επίπεδα των γλυκοκορτικοειδών – ορμονών που σχετίζονται με τη διαχείριση του στρες και τη θερμοκρασία του σώματος.

Συνολικά, οι ερευνητές μελέτησαν 12 ενήλικα θηλυκά, τα οποία παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια της γέννας την άνοιξη και του ζευγαρώματος τον χειμώνα.

Πράγματι, διαπίστωσαν ότι το μπάνιο μείωνε τα επίπεδα αυτών των ορμονών. Μάλιστα, οι πίθηκοι που κολυμπούσαν τακτικά, ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το άγχος της ζωής σε τέτοιες συνθήκες παγετού.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επίσης και τις συνήθειες κολύμβησης των μακάκων. Βρήκαν ότι χρησιμοποιούσαν περισσότερο τις πηγές στη διάρκεια του χειμώνα και μάλιστα, τις πιο κρύες εβδομάδες της εποχής.

Το πάρκο αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, με περίπου 500 άτομα να το επισκέπτονται καθημερινά. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των ορμονών των πιθήκων δεν επηρεάζονταν από την παρουσία τους.

Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Primates».

Πηγή: Independent / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.