ΜΟΥΣΕΙΑ

Το μουσείο των πασχαλιάτικων αυγών!

Είναι αφιερωμένο στη λαϊκή τέχνη της Ουκρανίας.

Τα περίτεχνα διακοσμημένα ουκρανικά πασχαλινά αυγά, γνωστά ως «pysanka», είναι αντικείμενα λαϊκής τέχνης που αποτελούν παράδοση στη μικρή πόλη Κολομίγια (Kolomyia).

Εκεί, έχει δημιουργηθεί και ένα μουσείο αφιερωμένο σε αυτά, με στόχο να αναδειχθεί σε όλες της τις διαστάσεις, η ξεχωριστή αυτή δημιουργία.

H λέξη pysanka προέρχεται από το ρήμα «pysaty», που σημαίνει «γράφω». Και η λέξη απηχεί την πραγματικότητα, καθώς τα σχέδια δεν είναι απλά ζωγραφισμένα.

Προέρχονται από ένα σύστημα που περιέχει βαφές και κερί από μέλισσες, και διαμορφώνονται πολύπλοκα σχέδια στην επιφάνεια του αυγού.

Η διακόσμηση αυτού του είδους είναι πολύ παλιά και οι αρχές της φτάνουν στην αρχαιότητα, όταν οι άνθρωποι ανέπτυξαν μύθους γύρω από το αυγό ως η πηγή της ζωής, του ήλιου και του σύμπαντος. Αλλά ακόμα και σήμερα η διακόσμηση των αυγών εξακολουθεί να υφίσταται, ενταγμένη στο πασχαλινό έθιμο.

Το μουσείο, βρίσκεται μέσα σε μια γιγαντιαία pysanka (14 μέτρα ύψος και 10 μέτρα διάμετρο), αλλά τμήματα του εξωτερικού και του εσωτερικού του θόλου είναι επίσης ανάλογα ζωγραφισμένα.

Ακόμα, μπορεί να υπερηφανεύεται για τη συλλογή του, καθώς περιλαμβάνει πάνω από 10.000 διακοσμημένα αυγά, μερικά από αυτά να χρονολογούνται πάνω από 100 χρόνια.

Το σημερινό κτίριο του μουσείου χτίστηκε το 2000. Πριν από αυτό η συλλογή pysanka στεγαζόταν στην εκκλησία του Ευαγγελισμού της Kolomyia. Τον Αύγουστο του 2007 το μουσείο αναγνωρίστηκε ως ορόσημο της σύγχρονης Ουκρανίας.

Πηγές: Atlas Obscura και Wikipedia / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.