ΖΩΗ

Η γυναίκα που ζει σε γυάλινο κλουβί

Δεν μπορεί να αγγίξει τον άντρα της, τα δυο τους παιδιά και τους συγγενείς της.

Η Χουάνα Μουνιόθ (Juana Munoz), από την πόλη Κάντιθ της Ισπανίας, ζει τα τελευταία δεκατρία χρόνια σε ένα γυάλινο κλουβί. Από τη μία είναι η «φυλακή» της και από την άλλη ο χώρος που την προστατεύει από πολλά πράγματα, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα την σκότωναν.

Η γυναίκα έχει διαγνωστεί με ευαισθησία σε χημικά (MCS), ινομυαλγία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και ηλεκτροευαισθησία. Δεν είχε άλλη επιλογή παρά να απομονωθεί μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί 25 μέτρων.

Η Χουάνα, 53 ετών, δεν μπορεί να εγκαταλείψει αυτόν τον χώρο χωρίς να ακολουθήσει ένα αυστηρό πρωτόκολλο, αλλά και όποιος έρχεται σ΄ αυτή, πρέπει πρώτα να κάνει ντους με προϊόντα καθαρισμού χωρίς χημικά και να φοράει ρούχα από βιολογικό βαμβάκι.

Η γυναίκα δεν μπορεί να αγγίξει, πόσο δε να αγκαλιάσει, την οικογένειά της χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της. Τα δυο της παιδιά, ηλικίας 26 και 29 ετών, μπορούν να την αγκαλιάσουν μόνο δύο φορές τον χρόνο και μετά από αρκετές ημέρες προετοιμασίας.

Η Χουάνα λέει ότι αυτός ο εφιάλτης ξεκίνησε πριν από περίπου 29 χρόνια, με κάποιες πατάτες που φύτεψε ο άντρας της στον κήπο τους. Θυμάται ότι μόλις τις άγγιξε, τα χείλη και τα μάτια της άρχισαν να πρήζονται. Μέχρι τη στιγμή που έφτασε στο νοσοκομείο, έμοιαζε με «τέρας».

Υποβλήθηκε σε θεραπεία, αλλά από τότε όποτε έρχεται σε επαφή με χημικά, θα παρουσιάσει εμετό, κόπωση, ερεθισμούς στο δέρμα, ασφυξία και διάφορες άλλες αλλεργικές αντιδράσεις.

Θυμάται ότι αυτές οι πατάτες είχαν ψεκαστεί με ένα φυτοφάρμακο, το οποίο απαγορεύτηκε μερικά χρόνια μετά την πρώτη της κρίση. Είναι πεπεισμένη ότι της προκάλεσε αυτήν την ευαισθησία, αλλά δεν αποκαλύπτει το όνομά του γιατί δεν θέλει νομικά προβλήματα.

Ο σύζυγος της Χουάνα καλλιεργεί βιολογικά προϊόντα στον κήπο τους, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής της διατροφής. Δύο φορές τον μήνα τρώει βιολογικό κρέας, που προέρχεται από αξιόπτιστους παραγωγούς και τέσσερις ή πέντε φορές τον μήνα, τρέφεται με ψάρι. Μπορεί να φορέσει ρούχα μόνο από βιολογικό βαμβάκι και χρησιμοποιεί μία κερμαμική μάσκα, για να εισπνέει οξυγόνο, όποτε αισθάνεται άπνοια.

Πριν μερικά χρόνια είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και μία φορά τον χρόνο πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο. Περιγράφει τη μετάβασή της στο νοσοκομείο ως «κόλαση». Το αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιηθεί, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένο από χημικά. Κατά την άφιξη στο νοσοκομείο, μπαίνει σε αποστειρωμένο δωμάτιο και ο έλεγχος διεξάγεται σύμφωνα με ένα ειδικό και κουραστικό πρωτόκολλο. Την ίδια ημέρα, επιστρέφει στο γυάλινο κλουβί της.

Οι μυϊκοί πόνοι, η ασφυξία, οι πληγές στο δέρμα και η κόπωση αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής της Χουάνα, αλλά κατά κάποιο τρόπο βρίσκει τη δύναμη να συνεχίσει. Ένας από τους κύριους στόχους της στη ζωή της, είναι να προωθήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευαισθησία της στα χημικά και να βελτιώσει τη ζωή άλλων πασχόντων.

Για το σκοπό αυτό ξεκίνησε μια εκστρατεία με τίτλο «El Abrazo» (Η Αγκαλιά), η οποία στοχεύει να βοηθήσει στη δημιουργία μιας μάσκας με ειδικά χημικά φίλτρα. Αυτό θα επέτρεπε στη Χουάνα να αγκαλιάσει και πάλι τη μητέρα της. Ως ηλικιωμένη, είναι δύσκολο γι΄ αυτήν να ακολουθήσει το αυστηρό πρωτόκολλο που κάνουν τα παιδιά της.

Η Χουάνα περιμένει το πρώτο της εγγόνι, αλλά φοβάται ότι, λόγω της κατάστασής της, δεν θα μπορέσει ποτέ να το κρατήσει στην αγκαλιά της και θα αναγκαστεί να το κοιτάζει μέσα από το γυάλινο κλουβί.

Πηγή: Oddity Central / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.