ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Το θαλασσοπούλι με τα μπλε πόδια!

Και τον εκπληκτικό ερωτικό χορό του!

Τα Blue-footed Booby (Sula nebouxii ) είναι πελεκανόμορφα θαλασσοπούλια, τα οποία απαντώνται στα τροπικά και υποτροπικά νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ανήκουν στην οικογένεια των σουλιδών, η οποία περιλαμβάνει εννέα είδη. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι το μπλε χρώμα στα πόδια τους, του οποίου οι αποχρώσεις κυμαίνονται από τιρκουάζ μέχρι ένα βαθύ γαλαζοπράσινο.

Τα μπλε πόδια του παίζουν σημαντικό ρόλο στο τελετουργικό της ερωτοτροπίας και αναπαραγωγής, με το αρσενικό να εμφανίζει τα πόδια του σε έναν πολύωρο παράξενο χορό, για να προσελκύσει το ταίρι του.

Τα θαλασσοπούλια αυτά έχουν, κατά μέσο όρο, μέγεθος 81 εκατοστά και ζυγίζουν ενάμησι κιλό, με το θηλυκό να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το αρσενικό.

Τα φτερά τους είναι μακριά, μυτερά και καφέ χρώματος. Ο λαιμός και το κεφάλι έχουν ανοιχτό καφέ με λευκές κηλίδες, ενώ από την κοιλιά και κάτω εμφανίζουν καθαρό λευκό φτέρωμα.

Το μπλε χρώμα προέρχεται από καροτενοειδείς χρωστικές ουσίες που λαμβάνονται από τα ψάρια που τρώνε. Οι ουσίες αυτές δρουν ως αντιοξειδωτικά και διεγερτικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Η φωτεινότητα των ποδιών μειώνεται με την ηλικία κι έτσι, τα θηλυκά τείνουν να ζευγαρώνουν με νεότερα αρσενικά που έχουν φωτεινότερα πόδια, κάτι το οποίο σημαίνει υψηλότερη γονιμότητα και αυξημένη ικανότητα να παρέχουν πατρική φροντίδα.

Επίσης, τα θηλυκά που γεννούν μεγαλύτερα αυγά θεωρούνται από τα αρσενικά ότι έχουν και μεγαλύτερη αναπαραγωγική αξία.

Τα θαλασσοπούλια αυτά είναι μονογαμικά με κύκλο αναπαραγωγής κάθε οκτώ με εννιά μήνες. Το κύριο στοιχείο τους είναι το φλερτ, με το αρσενικό να προσπαθεί να εντυπωσιάσει το θηλυκό με τα μπλε πόδια του.

Αυτά τα θαλάσσια πουλιά είναι εξαιρετικοί δύτες, διπλώνουν τα μακριά φτερά τους γύρω από τα αεροδυναμικά τους σώματα και βυθίζονται στο νερό από τα 30 μέτρα και κολυμπούν κάτω από την επιφάνεια αναζητώντας το θήραμά του.

Ακόμη, μπορούν επίσης να βουτήξουν από μια θέση καθιστή στην επιφάνεια του νερού. Η ταχύτητα με την οποία πέφτουν υπολογίζεται στα 97 χιλιόμετρα, ενώ έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν σε βάθη 25 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Πηγή: Charismatic Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.