ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ποταμός που εμφανίστηκε από το πουθενά!

Όταν η φύση λέει: «Aρκετά»!

Μια νύχτα εμφανίστηκε ξαφνικά ένας μεγάλος ποταμός με φαράγγια και μήκος, περίπου, 25 χιλιομέτρων, στην επαρχία Σαν Λουί (San Luis) της Αργεντινής.

Οι περιβαλοντολόγοι μιλούν για επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για παράλληλες συνέπειες της αποψίλωσης των δασών και της υπερκαλλιέργειας των γεωργικών εκτάσεων.

Ο ποταμός που εμφανίστηκετο 2015, λέγεται «Νέος Ποταμός» ή «Rio Nuevo» στα ισπανικά. Η εμφάνιση του έγινε μια νύχτα έντονων βροχοπτώσεων και όπως λένε οι ντόπιοι η εμφάνιση του συνοδεύτηκε με έναν απόκοσμο θόρυβο.

Η γη άνοιξε σαν φαράγγι, πέτρες, χώματα, λιβάδια και δέντρα, παρασύρθηκαν κατά μήκος της κοίτης του ποταμού. Το πλάτος φτάνει σε ορισμένα σημεία τα 60 μέτρα και το βάθος του φαραγγιού σε ορισμένα σημεία τα 25 μέτρα!

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η περιοχή αυτή ήταν ένα συνονθύλευμα δασών και λιβαδιών που μετατράπηκε σε αγροτικές καλλιέργειες με αραβόσιτο και σόγια.

Η μετατροπή της Αργεντινής σε μονάδα παραγωγής σπόρων σόγιας έχει οδηγήσει σε ευρεία αποψίλωση των δασών για να καταστεί δυνατή η καλλιέργεια, η οποία καλύπτει τώρα το 60% της γεωργικής γης της χώρας.

Υπολογίζεται ότι, περίπου, 5 εκατομμύρια στρέμματα δασών χάθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τη Greenpeace.

Αυτό έχει προκαλέσει την αύξηση του υδροφόρου ορίζοντα και της ταχύτητας της υπόγειας ροής του νερού, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του εδάφους της περιοχής.

Ήδη από το 2008, οι αγρότες άρχισαν να αναφέρουν την εμφάνιση ρηχών διαύλων απορροής, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια, ο ρυθμός της διάβρωσης επιταχύνθηκε δραματικά, και αυτά τα ρέματα έγιναν βαθιές τάφροι, μέχρι που εμφανίστηκε ο «Νέος Ποταμός».

Πηγή: Guardian / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.