ΤΟΠΟΙ

Το «παλάτι» των υφασμάτων!

Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα για το εμπόριο των υφαντών!

Όταν βλέπει κανείς αυτό το κτίριο, δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι ήταν μια «αίθουσα υφασμάτων», το Piece Hall στο Χάλιφαξ της βόρεια Αγγλίας. Ήταν ο χώρος όπου στην κεντρική Ευρώπη και τη Βρετανία, οι έμποροι παρουσίαζαν τα χειροποίητα υφάσματα τους τον 18ο αιώνα.

Το «Hallifax Piece Hall», είναι η μόνη «αίθουσα υφασμάτων» που απομένει στην Αγγλία και θεωρείται από τα σημαντικότερα κτίρια της βικτωριανής περιόδου.

Αυτές οι δομές ήταν κάποτε βασικές για το εμπόριο υφαντών, το οποίο διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην οικονομία του Γιορκσάιρ από τον Μεσαίωνα μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα.

Tο συγκεκριμένο κτίριο χρονολογείται από τη δεκαετία του 1770, που σημαίνει ότι χτίστηκε όταν είχε αρχίσει η πτώση της ανάλογης μορφής εμπορίου.

Πάντως, το «Halifax Piece Hall» λέγεται ότι ήταν το πιο διάσημο του είδους του. Κοιτάζοντας το,  μοιάζει εκ πρώτης όψεως, σαν μια τυπική τετράγωνη ισπανική ή ιταλική κεντρική πλατεία μιας πόλης.

Η «αίθουσα των υφασμάτων» ήταν αντιπροσωπευτική του πλούτου των εμπόρων. Αν και χτίστηκε για εμπορική χρήση, οι υφαντές επέλεγαν εσκεμμένα έναν νεοκλασικό σχεδιασμό για το κτίριο τους, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν εξαιρετικός.

Ωστόσο, παρά την μεγαλοπρέπεια της, δεν μπόρεσε να επιβιώσει μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, που έφερε την κατάρρευση των μικρών παραγωγών και εμπόρων.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί άρχισαν να διαπραγματεύονται απευθείας με τους μεγαλέμπορους και τους εξαγωγείς, με αποτέλεσμα το τεράστιο κτίριο, να μετατραπεί σε χώρο χονδρικής αγοράς υφασμάτων.

Το 1971, εξετάστηκε το ενδεχόμενο κατεδάφισης του, καθώς δεν είχε αξία χρήσης, αλλά κρατικές επιχορηγήσεις το έσωσαν και το αναμόρφωσαν.

Σήμερα, η περιοχή διαθέτει πολλά μπαρ, εστιατόρια, μια σειρά από γκαλερί τέχνης, καθώς και καταστήματα υψηλών προδιαγραφών.

Πηγή: Atlas Obscura / Εικόνες Wikimedia Commons / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.