ΕΡΕΥΝΑ

Το αίνιγμα με τα αυγά

Οι επιστήμονες λένε ότι βρήκαν το μυστικό γιατί δεν σπάνε εύκολα απέξω.

Τα αυγά των πουλερικών είναι αρκετά ισχυρά εξωτερικά, αλλά αρκετά αδύναμα εσωτερικά, ώστε να σπάσουν εύκολα μόλις φτάνει η ώρα για τα μικρά τους να έρθουν στον κόσμο.

Μία καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι τα κελύφη των αυγών αναπτύσσονται, για να είναι ισχυρά λόγω αλλαγών στη νανοδομή τους, οι οποίες συμβαίνουν στη διάρκεια της επώασης.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η καλύτερη κατανόηση των γεγονότων που οδηγούν στη σκλήρυνση και στην αντοχή των αυγών θα μπορούσε να έχει σημαντικές θετικές συνέπειες στην ασφάλεια των τροφίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ, στο Μόντρεαλ, χρησιμοποίησε νέες τεχνικές, προκειμένου να μελετήσει τη μοριακή νανοδομή και τις «μηχανικές» ιδιότητες των κελυφών.

Τα πουλιά με την πάροδο των ετών έχουν δημιουργήσει το τέλειο κέλυφος αυγών- έναν λεπτό και προστατευτικό θάλαμο, που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία απαιτούνται για την ανάπτυξη των νεοσσών.

Τα αυγά είναι αρκετά σκληρά κατά την τοποθέτηση και την επώαση, ώστε να μην σπάνε. Καθώς ο νεοσσός μεγαλώνει, χρειάζεται ασβέστιο, για να σχηματίσει τα οστά του.

Έτσι, το εσωτερικό τμήμα του κελύφους διαλύεται, προκειμένου να δωθούν τα απαραίτητα στοιχεία και παράλληλα, το κέλυφος αποδυναμώνεται αρκετά, ώστε να μπορεί να σπάσει από τον νεοσσό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν -με τη χρήση καινούργιων τεχνικών- ότι αυτή η σχέση της διπλής λειτουργίας είναι δυνατή εξαιτίας των μικρών αλλαγών που συμβαίνουν στη νανοδομή του κελύφους στη διάρκεια της επώασης των αυγών.

Μάλιστα, για να τεστάρουν τα ευρήματά τους, προχώρησαν και σε πειράματα στο εργαστήριο, όπου αναδημιούργησαν μια παρόμοια νανοδομή κελύφους, προσθέτοντας οστεοποντίνη (μία πρωτεΐνη κελύφους) σε μεταλλικούς κρυστάλλους.

Ο καθηγητής Μαρκ ΜακΚί (Marc McKee) επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το 10 με 20% των αυγών της κότας σπάνε ή ραγίζουν, κάτι το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο δηλητηρίασης από σαλμονέλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η νανοδομή συμβάλλει στην αντοχή του κελύφους, θα επιτρέψει την επιλογή εκείνων των γενετικών χαρακτηριστικών στις κότες, που θα συμβάλλουν στην παραγωγή πιο σκληρών αυγών για μεγαλύτερη ασφάλεια των τροφίμων.

Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances».

Πηγή: Independent / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , , ,

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.