ΕΡΕΥΝΑ

Το χάπι που κάνει το ανθρώπινο αίμα δηλητήριο για τα κουνούπια!

Έτσι, αποτρέπεται η εξάπλωση ασθενειών.

Μια επιστημονική ανακάλυψη δημιουργεί ελπίδες για την αποτροπή μετάδοσης ασθενειών, όπως η ελονοσία, μέσω των κουνουπιών, καθώς παρασκευάστηκε ένα χάπι που μετατρέπει σε δηλητήριο το ανθρώπινο αίμα και σκοτώνει τα κουνούπια που το ρουφούν.

Το χάπι έχει ενισχυμένες δόσεις ιβερμεκτίνης, που χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία της ψώρας, και πέρασε από το πειραματικό στάδιο με επιτυχία, καθώς τα κουνούπια ψόφησαν, όταν τσίμπησαν ανθρώπους που το είχαν πάρει.

Οι επιστήμονες από τη Βρετανία διένειμαν το χάπι Ivermectin σε 139 εθελοντές από την Κένυα, όπου αναφέρονται περισσότερα από έξι εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας κάθε χρόνο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «The Lancet Infectious Diseases», αποκάλυψε ότι δύο δόσεις της ιβερμεκτίνης ήταν δηλητηριώδεις για το 97% των κουνουπιών μέσα σε δύο εβδομάδες.

Οι επιστήμονες, έδιναν στα κουνούπια που είχαν σε κλουβιά δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τους εθελοντές, επί ένα μήνα, ενώ πολύ μικρό ποσοστό των εθελεοντών είχε ανεπαίσθητες παρενέργειες.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ιβερμεκτίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει τον έλεγχο της ελονοσίας και πιθανώς άλλων ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια.

Ήδη το φάρμακο Ivermectin χορηγείται σε ασθενείς στη Βρετανία για διάφορους λόγους, όπως μορφές καρδιοπάθειας, λοιμώξεις και ψώρα.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της νέας μελέτης παρουσιάστηκαν σε συνεδρίαση ομάδας επισκόπησης στοιχείων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

Πηγή: Daily Mail / Εικόνες Pexels / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.