ΕΡΕΥΝΑ

Οι αστροναύτες πιστεύουν στους εξωγήινους;

Είναι οι πλέον αρμόδιοι να πουν τη γνώμη τους…

Υπάρχουν μόνο, περίπου, 600 άτομα που έχουν ταξιδέψει στο Διάστημα. Από τους σημερινούς ενεργούς αστροναύτες, οι περισσότεροι είναι επιστήμονες και οι υπόλοιποι πολύ μορφωμένοι.

Αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν αγγίξει την απεραντοσύνη του Διαστήματος, τι μπορεί να πιστεύουν για τη ζωή σε άλλους πλανήτες;

Οι απαντήσεις τους είναι επιστημονικές και οι περισσότεροι που ρωτήθηκαν βρίσκονται στο στάδιο της αναζήτησης αποδείξεων. Αυτό, ίσως σημαίνει ότι οι ενδείξεις τους είναι υπαρκτές, έστω και αν δεν τις αποκαλύπτουν.

Ο Καναδός αστροναύτης Κρις Χάντφιλντ (Chris Hadfield), που πέρασε 4.000 ώρες στον Διαστημικό Σταθμό (έγινε γνωστός από το τραγούδι του Ντέιβιντ Μπόουι που ερμήνευσε από εκεί ψηλά), μίλησε για θέμα… μαθηματικών, όπως και άλλοι συνάδελφοι του.

Μέσα στους περιορισμούς του παρατηρούμενου σύμπαντος, θα μπορούσαν να υπάρχουν 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000 (ή σεπτίλιον) αστέρια, σύμφωνα με τον αστρονόμο Ντέιβιντ Κορνράιχ (David Kornreich). Κάποιοι λένε ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρός!

«Έχουμε αποδείξει ότι κάθε αστέρι έχει πλανήτες», δήλωσε ο Hadfield. «Εάν κάθε ένα από αυτά τα αστέρια έχει τουλάχιστον έναν πλανήτη, λοιπόν, φαίνεται αδιανόητο να μην υπάρχει ζωή αλλού».

Ο Τζεφ Χόφμαν (Jeff Hoffman) που έχει περάσει 1.211 ώρες στο Διάστημα, είχε δηλώσει σε συνέντευξη του πως είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει ζωή «εκεί έξω».

«Αλλά ως επιστήμονας, ψάχνω για αποδείξεις», είπε. «Και μέχρι τώρα, δεν έχουμε αποδείξεις, οπότε δεν έχω τίποτα να στηρίξω την πίστη μου, αλλά το πιστεύω», τόνισε.

Θα μπορούσε να υπάρξει κάτι ιδιαίτερο σχετικά με τη θέση μας στον Γαλαξία, στο ηλιακό μας σύστημα και στον πλανήτη μας, ώστε να καθιστά τη ζωή δυνατή εδώ και πουθενά αλλού, όσο απίθανη μπορεί να είναι αυτή η εκδοχή.

Όμως, το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler ανακάλυψε 2.342 «επιβεβαιωμένους» εξωπλανήτες, 30 από τους οποίους είναι «λιγότερο από δύο φορές το μέγεθος της Γης, στην κατοικήσιμη ζώνη του Γαλαξία. Αυτό δεν είναι ούτε μια σταγόνα σε έναν κουβά», λένε χαρακτηριστικά.

Οι αστροναύτες γνωρίζουν επίσης ότι η «ζωή» δεν είναι το ίδιο με τα «Άλιεν» που βλέπουμε στις ταινίες και ότι δεν πρέπει να περιμένουμε ιπτάμενους δίσκους να πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας.

Η απόδειξη της ζωής σε άλλους πλανήτες μπορεί να είναι πιο κοντά μας, προσθέτουν. «Αν βρούμε ένα απολίθωμα στον Άρη, ή ένα μικρό σκουλήκι βαθιά κάτω από τους ωκεανούς, τότε το σύμπαν είναι γεμάτο ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο Hadfield.

Πηγή: Mashable / Εικόνες NASA / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.