ΤΟΠΟΙ

Οι πόλεις κάστρα της ερήμου

Η εικόνα τους από ψηλά είναι εκπληκτική!

Στην κοιλάδα Μαζάμπ (M’Zab), η οποία είναι μια μεγάλη όαση μέσα στη Σαχάρα, στην Αλγερία, βρίσκονται πέντε ιστορικές και πανάρχαιες πόλεις χτισμένες μέσα σε τείχη, σαν καστροπολιτείες, 600 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Αλγέρι.

Η Πεντάπολη, όπως λέγεται, διασκορπίζεται κατά μήκος της κοιλάδας σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων και οι πόλεις ιδρύθηκαν τον 11ο αιώνα από την εθνότητα των Μοζαβιτών. Μωραδίκους Μπερμπέρ.

Οι Μοζαβίτες ζούσαν αρχικά από τη Βορειοδυτική Αφρική, περιοχή ιστορικά γνωστή ως Μαγκρέμπ, που είχε την πρωτεύουσά της το Τιαρέτ.

Όταν μια πυρκαγιά κατέστρεψε τα σπίτια τους το 909, οι Μοζαβίτες έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στην κοιλάδα M’Zab. Εκεί, έχτισαν πέντε οχυρωμένες πόλεις, κάθε μία από τις οποίες έχει μια ακρόπολη μινιατούρα, και είναι περικυκλωμένη από τειχη.

Στο κέντρο βρίσκεται και ένα τζαμί, του οποίου ο μιναρές λειτουργούσε ως παρατηρητήριο.

Κάθε μία από τις πέντε πόλεις (Ghardaia, Melika, Beni Isguen, Bou Noura και El Atteuf) είναι χτισμένη σε λόφους και με τα κτίρια χτισμένα σε ομόκεντρου κύκλου γύρω από τι κεντρικό τζαμί και όλα είναι βαμένα με χρώματα παστέλ.

Το τζαμί θεωρείτο το φρούριο, το τελευταίο προπύργιο αντίστασης σε περίπτωση πολιορκίας, και σε αυτό βρισκοταν το οπλοστάσιο καθώς και μια αποθήκη σιτηρών.

Τα πολύχρωμα σπίτια σχεδιάστηκαν για κοινόχρηστη διαβίωση, μέσα σε μια αξιοσημείωτα ισότιμη κοινωνική δομή, που σέβεται την ιδιωτικότητα της κάθε οικογένειας. Τα κτίρια είναι σε στενά σοκάκια, τα οποία είναι σαν αυλές συνδέοντας το ένα με το άλλο.

Η Ghardaia είναι η κύρια πόλη και πρωτεύουσα της κοιλάδας M’zab, ενώ η El-Ateuf είναι ο παλαιότερος οικισμός της περιοχής. Η Beni Isguen είναι η πιο αινιγματικό από τις πέντε πόλεις.

Θεωρείται ιερή και μέχρι πρόσφατα μόνο οι κάτοικοι της πόλης είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν όταν έπεφτε το σκοτάδι και τη νύχτα η πύλη ήταν κλειδωμένη.

Αυτό δεν συμβαίνει πλέον, αλλά ο Beni Isguen παραμένει ο πιο παραδοσιακός οικισμός του M’zab. Οι γυναίκες εδώ είναι πολύ ντροπαλόι, τόσο από την παράδοση όσο και από τη θρησκεία.

Όλες οι πόλεις της M’zab είναι αξιοσημείωτες για τη διατήρηση της αρχικής τους κουλτούρας και συνοχής μεταξύ των κοινοτήτων καθ ‘όλη τη διάρκεια των ετών, και παραμένουν σχεδόν ανέγγιχτες από τον έξω κόσμο. Το 1982, χαρακτηρίστηκαν παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.