ΤΟΠΟΙ

Το εκπληκτικό ξύλινο παλάτι!

Ήταν εξοχική κατοικία των τσάρων!

Ένα από τα δημοφιλή αξιοθέατα της Μόσχας, είναι το ξύλινο παλάτι του τσάρου Αλεξέι Μιχαηλόβιτς (Alexei Mikhailovich), το οποίο χτίστηκε σε μια γραφική περιοχή 390 στρεμμάτων που έχει θέα στις απότομες όχθες του ποταμού Μόσχοβα.

Το βασιλικό κτήμα Κολομενσκόγια (Kolomenskoye) βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, στον αρχαίο δρόμο που οδηγεί στην πόλη Κολόμνα (Kolomna), εξ ου και το όνομα.

Το ξύλινο παλάτι χτίστηκε το 1660 σαν το καλοκαιρινό ανάκτορο, αλλά έγινε μια αγαπημένη κατοικία τόσο για τον τσάρο Μιχαηλόβιτς, όσο και για τους διαδόχους του.

Το ξύλινο παλάτι ήταν ένας λαβύρινθος περίπλοκων διαδρόμων και 250 δωματίων. Είχε πλούσια διακόσμηση, προκαλώντας τον θαυμασμό όσων το έβλεπαν.Γι’ αυτό και το χαρακτήρισαν «Όγδοο θαύμα του κόσμου».

Η μελλοντική αυτοκράτειρα Ελισάβετ Πετρόβνα (Elizabeth Petrovna) γεννήθηκε σε αυτό το ανάκτορο το 1709 και ο Μέγας Πέτρος πέρασε μέρος των νεανικών του χρόνων εκεί.

Το ανάκτορο σωζόταν μέχρι την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης, αλλά το 1768, το ξύλινο παλάτι κατεδαφίστηκε με διάταγμα της και αντικαταστάθηκε με μια πολύ πιο μέτρια δομή πέτρας και τούβλου.

Αυτό έγινε μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αγία Πετρούπολη, καθώς η Μεγάλη Αικατερίνη δεν ήθελε να εγκατασταθεί στη Μόσχα.

Αλλά και το παλάτι που έχτισε για την αντικάτασταση του ξύλινου, κατεδαφίστηκε το 1872 και μόνο μερικές πύλες και εξωτερικά κτίρια παραμένουν.

Το ξύλινο παλάτι που υπάρχει σήμερα στο  Kolomenskoye είναι ένα αντίγραφο σε πλήρες μέγεθος, το οποίο χτίστηκε το 2010 βασισμένο πάνω στα αρχικά λεπτομερή αρχιτεκτονικά σχέδια του, τα οποία είχαν διασωθεί.

Το αναπαλαιωμένο ανάκτορο βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο νότια από την αρχική του θέση, κοντά σε μια πέτρινη εκκλησία του 16ου αιώνα γνωστή ως Λευκή Στήλη.

Η νέα δομή, ωστόσο, δεν είναι από ξύλο, χτίστηκε με σκυρόδεμα και στη συνέχεια καλύφθηκε με ξύλινoυς κορμούς.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.