ΖΩΗ

Τι σημαίνουν τα ονόματα των κρατών σε κυριολεκτική μετάφραση!

Ένας παγκόσμιος χάρτης κάνει τη δική του πρόταση και ξαφνιάζει!

Ο όμορφα σχεδιασμένος αναλυτικός χάρτης παρουσιάζει κάτι εντελώς διαφορετικό, καθώς αντί για τα γνωστά ονόματα των κρατών, σε πρώτη θέση εμφανίζεται η κυριολεκτική μετάφραση του ονόματος, στη γλώσσα του καθενός.

Έτσι, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως η «Γη των Ιώνων», εξού και το όνομα (Yunan) στα αραβικά και τα χίντι και Γιουανιστάν στα τούρκικα. Πάντως, σύμφωνα με το χάρτη, οι Λατίνοι είχαν το όνομα Graecia, το 1300, και νωρίτερα στα αγγλικά η χώρα αποκαλείτο Greklond, περίπου στο 1200.

Και αν αυτά είναι, ίσως, γνωστά για την Ελλάδα, οι μεγάλες εκπλήξεις έρχονται από εκεί που δεν μπορείς να φανταστείς.

Η Ισπανία είναι η «Χώρα με τα πολλά κουνέλια», ο Παναμάς «Τόπος των άφθονων ψαριών». Και υπάρχει ανάλογη συνέχεια.

Μεταξύ άλλων, «η Γη των καμένων προσώπων» είναι η Αιθιοπία, ο «Ναός της ψυχής» η Αίγυπτος, «Αυτός που αγωνίζεται με τον Θεό», το Ισραήλ, ο «Ομφαλός της Σελήνης», το Μεξικό.

«Ήμουν απογοητευμένος από την Ισπανία», παρατήρησε ο Γερμανός γεωγράφος Σιμόν Κουστενμάχερ (Simon Kustenmacher) όταν ανέβασε τον χάρτη στο Tweeter. «Η Γη των πολλών κουνελιών» δεν ήταν αυτό που φανταζόμουν, γιατί περίμενα κάτι σχετικό με τον στρατό», είπε.

Όπως ήταν αναμενόμενο κάτω από τα Tweets του Kustenmacher γράφτηκαν κάποια θετικά και άλλα με αμφισβητήσεις πάνω στις γλώσσες που χρησιμοποιήθηκαν ως πηγές, την ετυμολογία, τη μετάφραση και την ερμηνεία.

Μάλιστα, ένας σχολιαστής διαφώνησε με την απλή ονομασία «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», προτείνοντας ως σωστότερη κυριολεκτική μετάφραση «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Χώρας του Αμέρικο Βεσπούτσι», του Ιταλού χαρτογράφου από τον οποίο προήλθε το όνομα «Αμερική».

Όποια και να είναι τα σχόλια και οι διαφωνίες για επί μέρους ζητήματα γύρω από αυτόν τον χάρτη, η ουσία είναι πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη δουλειά και ο καθένας μπορεί να βγάλει από μόνος του τα συμπεράσματα του διαβάζοντας τα στοιχεία του εδώ.

Πηγή: Open Culture / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.