ΝΕΑ

Το Διάστημα του άλλαξε το DNA!

Δεν είναι ίδιος πλέον με τον δίδυμο αδελφό του!

Ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι (Scott Kelly) και ο δίδυμος αδελφός του Μάρκ Κέλι (Mark Kelly), που υπήρξε και αυτός αστροναύτης, ήταν οι δύο πόλοι ενός πειράματος της NASA που αφορούσε τις αλλαγές, τις οποίες μπορεί να υποστεί ο οργανισμός με την μακροχρόνια διαμονή στο Διάστημα.

Ο Σκοτ έσπασε το ρεκόρ παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μένοντας επί 340 ημέρες, ενώ ο Φρανκ περίμενε στη Γη ως μέτρο σύγκρισης για τις όποιες αλλαγές στον οργανισμό του αδελφού του.

Αρχικά, διαπιστώθηκε ότι ο Σκοτ είχε ψηλώσει πέντε πόντους, αλλά με τη βαρύτητα της Γης επανήλθε στο αρχικό του ύψος.

Οι ερευνητές βρήκαν αλλαγές στα κύτταρα του, μείωση σωματικής μάζας, διαφορετικά βακτήρια στο έντερο του, αλλά το πλέον σοκαριστικό και ενδιαφέρον είναι η σημαντική αλλαγή που διαπίστωσαν στον γενετικό του κώδικα.

Σύμφωνα με τη NASA, το DNA του Σκοτ Κέλι έχει αλλάξει κατά 7% και πλέον δεν είναι γενετικά πανομοιότυπος με το δίδυμο του!

Οι αλλαγές «πιστεύεται ότι είναι από τις πιέσεις του διαστημικού ταξιδιού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις βιολογικές οδούς ενός κυττάρου», ήταν η σχετική δήλωση της NASA.

Οι ερευνητές που εξέτασαν τους αδελφούς Κέλι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από το χρόνο παραμονής του Σκοτ στο Διάστημα, διαπίστωσαν και ένα νέο είδος άγχους, το «άγχος το Διαστήματος», το οποίο ενεργοποιεί μια μοριακή αντίδραση του οργανισμού.

Πάντως, περισσότεροι από 200 ερευνητές σε 30 κράτη βοηθούν στην ανάλυση των διαφόρων δοκιμαστικών αποτελεσμάτων των αδελφών Κέλι, αναζητώντας τις άλλαγές που επέφερε η παραμονή στο Διάστημα στη γνώση, τον μεταβολισμό, και σε πολλές άλλες φυσιολογικές διεργασίες του Σκοτ.

Πήγες: Live Science και NASA / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΝΕΑ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.