ΕΡΕΥΝΑ

Πού πηγαίνει το βάρος που χάνουμε;

Λίγοι γνωρίζουν πώς εξαφανίζεται, έστω κι αν φαίνεται απίστευτο!

Οι επιστήμονες Ρούμπεν Μέερμαν (Ruben Meerman) και Άντριου Μπράουν (Andrew Brown) από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, αποκαλύπτουν, σε άρθρο τους στο Conversation, ότι ένας μεγάλος αριθμός γιατρών και διαιτολόγων δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς λειτουργεί η απώλεια βάρους!

Ρώτησαν 150 γιατρούς, διαιτολόγους και γυμναστές πού πηγαίνει το βάρος, όταν το χάνουμε. Οπως αναφέρουν, διαπίστωσαν ότι η πιο συνηθισμένη εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι το λίπος μετατρέπεται σε ενέργεια. Το πρόβλημα με αυτή τη θεωρία είναι ότι παραβιάζει τον νόμο της διατήρησης της ύλης, τον οποίο ακολουθούν όλες οι χημικές αντιδράσεις.

Κάποιοι άλλοι είπαν ότι το λίπος μετατρέπεται σε μύες, το οποίο είναι αδύνατο, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι το βάρος φεύγει μέσω του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μόνο τρεις από τους ερωτηθέντες έδωσαν τη σωστή απάντηση!

Κι αυτή είναι ότι το λίπος μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό! Εκπνέετε το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ χάνετε το νερό ως ούρα ή ιδρώτα!

Έτσι, αν χάσετε 10 κιλά λίπους, από αυτά τα 8,4 κιλά «βγαίνουν» από τους πνεύμονες, ενώ τα 1,6 κιλά μετατρέπονται σε νερό.

Με άλλα λόγια, σχεδόν όλο το βάρος που χάνουμε, το… εκπνέουμε!

Σε άλλο σημείο του άρθρου τους, οι επιστήμονες βάζουν το καυτό ερώτημα που μας αφορά όλους: αν το λίπος μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα, θα μπορούσαμε να χάσουμε βάρος με περισσότερες αναπνοές και εκπνοές; Δυστυχώς, όχι επισημαίνουν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί συνειδητά η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που παράγει το σώμα, είναι με τη μετακίνηση των μυών. Πάτε μια βόλτα, βάλτε ηλεκτρική σκούπα, κάντε δουλειές και φάτε λιγότερο.

Οπως εξηγούν, ο μεταβολισμός 100 γραμμαρίων λίπους καταναλώνει 290 γραμμάρια οξυγόνου και παράγει 280 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα συν 110 γραμμάρια νερού. Το φαγητό που τρώτε, δεν μπορεί να αλλάξει αυτά τα στοιχεία, τονίζουν οι επιστήμονες.

Ως εκ τούτου, για να χαθούν 100 γραμμάρια λίπους, πρέπει να εκπνέετε 280 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα πάνω από αυτό που θα παράγετε, εξατμίζοντας όλο το φαγητό σας, ανεξάρτητα από το τι είναι.

Κάθε δίαιτα που παρέχει λιγότερο «καύσιμο» από ό, τι καίγεται, καταλήγουν, θα κάνει τη διαφορά.

Πηγή: The Conversation / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.