ΖΩΗ

Τα θαλάσσια τείχη για το τσουνάμι!

Ο φόβος μιας νέας καταστροφής οδήγησε σε αυτή την αμφιλεγόμενη κατασκευή!

Μερικοί Ιάπωνες θεωρούν ότι τα μακρά τείχη για το τσουνάμι είναι σημαντικά για την ασφάλεια τους, ωστόσο άλλοι αισθάνονται σαν να είναι φυλακισμένοι.

Επτά χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι, οι κάτοικοι στη βορειοανατολική ακτή της χώρας έχουν ξαναχτίσει τη ζωή τους δίπλα σε τεράστιους τοίχους, που κόβουν τη θέα προς τη θάλασσα.

Όταν ο σεισμός του 2011 και το τεράστιο τσουνάμι που ακολούθησε έπληξε πόλεις και χωριά, ελήφθησαν αποφάσεις για την προστασία των κατοίκων σε μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις.

Η λύση που προτάθηκε και εφαρμόστηκε ήταν η κατασκευή τεράστιων τοίχων  ύψους 12,5 μέτρων, οι οποίοι αντικατέστησαν τους κυματοθραύστες των 4 μέτρων, που δεν μπόρεσαν να σταματήσουν το τσουνάμι.

Τα κύματα, εκείνη την ημέρα του Μαρτίου 2011, έφτασαν τα 30 μέτρα σε ορισμένες περιοχές, σκότωσαν σχεδόν 18.000 ανθρώπους σε όλη την Ιαπωνία, και προκάλεσαν διαρροή ραδιενέργειας από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Φουκουσίμα.

Μετά την πρωτοφανή καταστροφή, ορισμένες πόλεις έχουν απαγορεύσει την κατασκευή κατοικιών σε επίπεδες περιοχές κοντά στην ακτή και έχουν μεταφέρει τους κατοίκους σε υψηλότερη έκταση.

Άλλες, όμως, προτίμησαν να δεχτούν στις πόλεις τα τείχη, τα οποία καλύπτουν την ακτογραμμή σε μήκος 395 χιλιομέτρων και το κόστος τους ξεπερνά τα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι αρμόδιοι θεωρούν ότι τα τείχη αυτά μπορούν να σταματήσουν ένα τσουνάμι, αλλά και αν αυτό έχει μεγαλύτερο ύψος, θα καθυστερήσουν τις πλημμύρες και θα εξασφαλίσουν περισσότερο χρόνο για εκκένωση κατοικημένων περιοχών.

Πηγή: Guardian / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.