ΕΡΕΥΝΑ

Το άγχος βοηθάει τη μνήμη!

Μια μικρή ανησυχία ίσως δεν είναι κάτι το τόσο πολύ αρνητικό.

Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal Brain Sciences, αποκαλύπτει ότι ένα διαχειρίσιμο άγχος μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ανθρώπους να θυμούνται πράγματα.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Γουοτερλού, στο Οντάριο του Καναδά, διαπίστωσε ότι το άγχος συμβάλλει στην εύκολη ανάκληση λεπτομερειών από γεγονότα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ερευνήθηκαν οι αντιδράσεις 80 προπτυχιακών φοιτητών, εκ των οποίων 64 ήταν γυναίκες. Καθένας από τους συμμετέχοντες κλήθηκε να μελετήσει μια σειρά από λέξεις, οι οποίες τοποθετήθηκαν πάνω από εικόνες, και στη συνέχεια, να τις θυμηθεί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι λέξεις που μπήκαν στην κορυφή των εικόνων με «αρνητικό» σκηνικό (π.χ. δυστύχημα) ήρθαν πιο εύκολα στο μυαλό των φοιτητών.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις κλίσεις που μπορεί να προκύψουν στον τρόπο, με τον οποίο κωδικοποιούμε και θυμόμαστε τις πληροφορίες», επισήμανε Μάιρα Φερνάντες (Myra Fernandes), καθηγήτρια Ψυχολογίας και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως ουδέτερο γεγονός ή ουδέτερη πληροφορία, μπορεί ξαφνικά να ερμηνευτεί με μια αρνητική ετικέτα, καθιστώντας την πιο σημαντική και πιο αξέχαστη, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν κάπως υψηλότερα επίπεδα άγχους στην καθημερινή τους ζωή», τόνισε.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο το άγχος δεν είναι πλέον χρήσιμο.

«Σε κάποιο βαθμό, υπάρχει ένα βέλτιστο επίπεδο άγχους που θα ωφελήσει τη μνήμη σας», ανέφερε η Φερνάντες, παρατηρώντας ότι πρόκειται για αυτό, που βιώνουν οι άνθρωποι καθημερινά. «Ωστόσο, ξέρουμε από άλλη έρευνα ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν να προκαλέσουν στους ανθρώπους να φτάσουν σε σημείο ανατροπής, το οποίο επηρεάζει τις αναμνήσεις και τις επιδόσεις τους», σημείωσε.

Η Φερνάντες προτείνει στους εκπαιδευτικούς μια ελαφρύτερη διάθεση κατά τη διδασκαλία, η οποία μπορεί να είναι επωφελής.

Πηγή: EurekAlert / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.