ΖΩΗ

Το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι!

Βρέθηκε σε ακτή της Αυστραλίας!

Ένα μπουκάλι τζιν που είχε ριχτεί στη θάλασσα από γερμανικό πλοίο πριν από 132 χρόνια, θεωρείται το παλαιότερο μήνυμα του κόσμου, που στάλθηκε με αυτόν το τρόπο.

Το μήνυμα στο μπουκάλι βρέθηκε στη Δυτική Αυστραλία και περιείχε τις συντεταγμένες, το όνομα του πλοίου, καθώς και την ημερομηνία που ρίχτηκε στη θάλασσα.

Το βρήκε ένα ζευγάρι που έκανε βόλτα στους αμμόλοφους κοντά στο νησί Γουέτζ (Wedge) τον Ιανουάριο του 2018 και σκέφτηκε ότι το μπουκάλι θα μπορούσε «να φαίνεται όμορφα πάνω στη βιβλιοθήκη».

Ο Κιμ και η Τόνια Ίλμαν (Kym Illman – Tonya Illman) αρχικά θεώρησαν ότι ήταν σκουπίδι, αλλά το πήραν επειδή είχε ξεχωριστά χρώμα και γράμματα.

Στο εσωτερικό του μπουκαλιού, βρήκαν ένα ρολό χαρτιού στα γερμανικά, που χρονολογείται από τις 12 Ιουνίου 1886, όπως επικυρώθηκε και από το μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας. «Ήταν ένα απόλυτο ρεκόρ. Δεν υπάρχει καλύτερο από αυτό», είπε ο Kym Illman.

Το μπουκάλι είχε πεταχτεί από το γερμανικό ιστιοφόρο Paula το 1886 καθώς διέσχιζε τον Ινδικό Ωκεανό, 950 χιλιόμετρα μακριά από την αυστραλιανή ακτή, σύμφωνα με τον Ρος Άντερσον (Ross Anderson), βοηθό επιμελητή της ναυτικής αρχαιολογίας του μουσείου.

Την εποχή εκείνη, τα γερμανικά πλοία διεξήγαγαν ένα 69ετές πείραμα που περιελάμβανε τη ρίψη χιλιάδων μπουκαλιών στη θάλασσα για την παρακολούθηση των ρευμάτων στους ωκεανούς.

Κάθε μήνυμα περιελάμβανε τις συντεταγμένες του πλοίου, την ημερομηνία και το όνομα του πλοίου, τις οποίες ο Anderson χρησιμοποίησε για να επαληθεύσει το μήνυμα.

Λεπτομέρειες από το μήνυμα του Illmans αντιστοιχούσαν στα ναυτικά αρχεία του Paula και ο Άντερσον συνέκρινε επίσης δείγματα του χειρογράφου με καταχωρήσεις του καπετάνιου στο μετεωρολογικό δελτίο του Paula.

«Είναι απίστευτο, αλλά υπήρχε μια καταχώρηση για τις 12 Ιουνίου 1886, που έκανε ο καπετάνιος, καταγράφοντας ότι ένα μπουκάλι είχε πεταχτεί πάνω από το πλοίο εκείνη την ημέρα», δήλωσε ο Anderson.

Η άποψή του επιβεβαιώθηκε από εμπειρογνώμονες στο Γερμανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο. Η προηγούμενη εγγραφή για το παλαιότερο μήνυμα σε ένα μπουκάλι ήταν πριν από 108 χρόνια.

Ο Kym Illman είπε ότι αφού πήραν το μπουκάλι στο σπίτι, διαπίστωσαν ότι παμπάλαιο χαρτί ήταν υγρό και το έβαλαν στο φούρνο για πέντε λεπτά, μέχρι να στεγνώσει.

Από τις χιλιάδες μπουκάλια που πέταξαν οι Γερμανοί, έχουν βρεθεί και επιστραφεί 662 άλλα μηνύματα από το ίδιο πείραμα πριν από την τελευταία ανακάλυψη. Το προηγούμενο μήνυμα εντοπίστηκε το 1934.

Πηγή: Guardian και All Thats Interesting / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.