ΤΟΠΟΙ

Το αρχαίο χωριό μέσα στην έρημο!

Βρίσκεται στους πρόποδες του πιο καυτού μέρους της Κίνας!

Το Τουγιόκ (Tuyoq) είναι γνωστό για την αρχιτεκτονική του με σπίτια από λάσπη και τεχνική αιώνων, καθώς και το αρχαίο σύστημα άρδευσης που επιτρέπει στους κατοίκους να καλλιεργούν γλυκά σταφύλια, χωρίς σπόρους.

Βρίσκεται στα βορειότερα μέρη της ερήμου Τακλιμακάν (Taklimakan), και αποτελεί μια όαση στην καυτή έρημο. Οι χειμώνες εκεί είναι ξηροί και κρύοι, ενώ οι καλοκαιρινοί μήνες φέρνουν μια αχαλίνωτη, καυτή ζέστη.

Άλλωστε, το χωριό βρίσκεται κάτω από τα «Φλεγόμενα Βουνά», που πήραν το όνομα τους από τους αμμόλοφους που κοκκινίζουν στον ήλιο, αλλά και για την αφόρητη ζέστη που έχει φτάσει και τους 66,7 βαθμούς Κελσίου!

Ωστόσο, παρά το σκληρό περιβάλλον, συνεχίζει να ευδοκιμεί μια πλούσια κουλτούρα με συναρπαστική αρχιτεκτονική και γεωργία.

Τα κτίρια χτισμένα από πλίνθους είναι εντυπωσιακά παραδείγματα μιας αρχιτεκτονικής που έχει τις ρίζες της χίλια χρόνια πριν.

Οι ήπια στρογγυλεμένες γωνίες τους συνδυάζονται τέλεια με το περιβάλλον, σε σημείο που είναι δύσκολο να καταλάβεις πού τελειώνουν τα χωράφια και πού αρχίζει ένα σπίτι.

Τα όρια του χωριού είναι εξίσου πορώδη, καθώς οι αυλές των κτιρίων μετατρέπονται σε αμπελώνες, οι οποίοι περιβάλλουν το Tuyoq και καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα της κοιλάδας.

Μια έξυπνη μέθοδος υπόγειας άρδευσης αποκαλούμενη karez (καρέζ) δίνει τη δυνατότητα στους ντόπιους να καλλιεργήσουν την άγονη γη.

Το δίκτυο των ήπιων υπόγειων καναλιών επιτρέπει στους κατοίκους του χωριού να παράγουν σταφύλια manaizi, τα οποία είναι γνωστά για τη γλυκιά τους γεύση και τους καρπούς χωρίς σπόρους.

Στα περίχωρα του Tuyoq βρίσκεται θαμμένος ο Χογιάμου (Hojamu), ο οποίος ήταν ο πρώτος Ουιγούρος στην Κίνα (εθνική μειονότητα του Καυκάσου και της Ανατολικής Ασίας), και ο τάφος του είναι τόπος προσκυνήματος εδώ και αιώνες.

Πηγή: Atlas Obscura / Εικόνες Max Cortesi / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.