ΤΟΠΟΙ

Οι ερημίτες της Νεκράς Θάλασσας!

Η βιβλική περιοχή που κινδυνεύει να γίνει χαμένος παράδεισος!

Τα πλούσια σε άλατα νερά της Νεκρής Θάλασσας εξαφανίζονται και οι ακτές της καταβροχθίζονται από τις καταβόθρες, καθιστώντας την παραλία Μετζόκε Ντράγκοτ (Metzoke Dragot) μία από τις τελευταίες παρθένες περιοχές της.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων η αρχαία λίμνη έχει φιλοξενήσει μοναχούς, ερημίτες, χριστιανικές και εβραϊκές αιρέσεις, ταξιδιώτες που αναζητούν πνευματική ηρεμία και τουρίστες οι οποίοι απολαμβάνουν το γεγονός ότι επιπλέουν στο νερό που είναι πυκνό από άλατα, καλυμμένοι με την πλούσια σε ορυκτά λάσπη.

Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, η οικολογική ζημιά είναι τεράστια. Η Νεκρά Θάλασσα εξαφανίζεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από ένα μέτρο το χρόνο, κυρίως επειδή οι φυσικές πηγές του νερού της, οι οποίες ρέουν προς τα νότια μέσω της κοιλάδας του ποταμού Ιορδάνη από το Λίβανο και τη Συρία, έχουν εκτραπεί για καλλιέργειες και οικιακή χρήση.

Η εξόρυξη μεταλλευμάτων από παραγωγούς ποτάσας του Ισραήλ και της Ιορδανίας προκάλεσαν περαιτέρω ζημιές. Τα τελευταία χρόνια, οι παραλίες έχουν κλείσει, καθώς υπάρχει έντονος κίνδυνος από καταβόθρες που έχουν ξεσπάσει κατά μήκος της ακτογραμμής.

Ένα βραχώδες μονοπάτι οδηγεί στην παραλία Metzoke Dragot, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Νεκράς Θάλασσας που συνορεύει με το Ισραήλ, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η θερμοκρασία είναι ανεκτή για τους περισσότερους. Αλλά, υπάρχουν επίσης εκείνοι που επιλέγουν να παραμείνουν επ ‘αόριστον, αναζητώντας καταφύγιο από τη σύγχρονη ζωή.

Ακόμα, πολλοί επισκέπτες πηγαίνουν στη Νεκρά Θάλασσα για τις θεραπευτικές ιδιότητες που θεωρούν ότι σχετίζονται με τα μέταλλα που περιέχει.

Πηγή: Aol / Εικόνες Ronen Zvulun REUTERS / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.