ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Φαλαινοκαρχαρίες, οι «ευγενείς» γίγαντες

Οι επιστήμονες προσπαθούν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της ζωής τους.

Οι φαλαινοκαρχαρίες είναι τα μεγαλύτερα ψάρια στη θάλασσα και ζουν στα ζεστά νερά σε όλο τον κόσμο. Παρά την εμφάνισή τους, έχουν μικρά -σχεδόν άχρηστα- δόντια και τρέφονται με πλαγκτόν και αυγά ψαριών, φιλτράροντας την τροφή τους.

Το περασμένο καλοκαίρι, μία ομάδα επιστημόνων πέρασε αρκετές εβδομάδες στα νησιά Γκαλαμπάγκος, σε μια προσπαθεια να βρει απαντήσεις γύρω από τον τρόπο ζωής τους. Δοκίμασαν να βάλουν δορυφορικές ετικέτες, να πάρουν αίμα και να κάνουν υπερηχογραφικές εξετάσεις, κολυμπώντας δίπλα τους.

Οι φαλαινοκαρχαρίες συγκρίνονται σε μέγεθος με τις φάλαινες, αλλά είναι καρχαρίες. Φτάνουν σε μήκος τα 16 μέτρα και ζυγίζουν κάτι παραπάνω από 20 τόνους. Έχουν ευρεία κεφάλια και σκούρα μπλε σώματα, τα οποία καλύπτονται από κουκκίδες, οι οποίες λειτουργούν ως καμουφλάζ κάτω από το νερό.

Ο αριθμός τους δεν είναι γνωστός και το είδος τους θεωρείται ευάλωτο. Περισσότεροι από 8.000 έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σε μία βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε για τον εντοπισμό όσο το δυνατόν περισσότερων φαλαινοκαρχαριών. Οι κουκκίδες τους μοιάζουν με δακτυλικό αποτύπωμα.

Τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο, όπου εμφανίζονται συνήθως έγκυοι φαλαινοκαρχαρίες. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι περισσότερο από το 99% των καρχαριών που εντοπίζονται στο ηφαιστειακό αρχιπέλαγος, είναι θηλυκά.

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι έγκυοι φαλαινοκαρχαρίες ταξιδεύουν μέσω των νησιών Γκαλαπάγκος σε πολύ μεγάλα βάθη κοντά στο βορειότερο νησί ή στον ανοιχτό ωκεανό κοντά στον Ισημερινό, για να γεννήσουν σε κάποιο μέρος που θεωρούν ασφαλές για τους απογόνους τους.

Οι ερευνητές ελπίζουν με τη χρήση της τεχνολογίας να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως πού ζευγαρώνουν οι φαλαινοκαρχαρίες, πού κυνηγούν και πού μεγαλώνουν τα μικρά τους.

Πηγές: Daily Mail και AVAX NEWS / Εικόνες Simonjpierce.com-AP / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.