ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Ανακάλυψαν με απίστευτο τρόπο τεράστια αποικία πιγκουίνων!

Βρίσκεται σε νησιά στην Ανταρκτική, για τα οποία οι επιστήμονες δεν ήξεραν ότι αποτελούν έναν σημαντικό βιότοπο του είδους.

Τα τελευταία 40 χρόνια, ο συνολικός αριθμός των Πιγκουίνων της Αδελίας, ένας από τους πιο συνηθισμένους στη χερσόνησο της Ανταρκτικής, έχει μειωθεί ή έτσι πίστευαν οι βιολόγοι.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα, με επικεφαλής ερευνητές του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole (WHOI), παρέχει νέα στοιχεία για το είδος των πιγκουίνων.

Σε μία μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας τεράστιας αποικίας από περίπου 1.500.000 Πιγκουίνους της Αδελίας, σε μια αλυσίδα απομακρυσμένων νήσων στο βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου. Πρόκειται για τα νησιά Ντέιτζερ (Danger Islands), που στα ελληνικά μεταφράζονται ως Νησιά Κινδύνου.

Photo Credit Michael Polito, Louisiana State University

«Μέχρι πρόσφατα, αυτά τα νησιά δεν ήταν γνωστό ότι αποτελούν έναν σημαντικό βιότοπο πιγκουίνων», δήλωσε η Χίθερ Λιντς (Heather Lynch), αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικολογίας και Εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο Στόνι Μπρουκ.

Οπως επισήμανε, αυτές οι «υπερ-αποικίες» δεν έχουν εντοπιστεί εδώ και δεκαετίες λόγω της απόστασης των νησιών αλλά και των συνθηκών που επικρατούν εκεί. Ακόμη και το καλοκαίρι, ο ωκεανός είναι γεμάτος με πυκνό πάγο θάλασσας, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση.

Ωστόσο, το 2014 η Λιντς και ο συνάδερφός της Μάθιου Σούλερ (Mathew Schwaller), από τη NASA, εξέτασαν δορυφορικές εικόνες της NASA, οι οποίες απεικόνιζαν ακαθαρσίες των πιγκουίνων! Αμέσως, κατάλαβαν ότι ήταν πολύ πιθανό να υπάρχει εκεί ένας μεγάλος αριθμός τους.

Η Λιντς οργάνωσε μία αποστολή με ειδικούς, με στόχο να μάθουν για τα πουλιά από πρώτο χέρι. Οταν η ομάδα των επιστημόνων έφτασε στην περιοχή, τον Δεκέμβριο του 2015, βρήκε εκατοντάδες πιγκουίνους να φωλιάζουν στο βραχώδες έδαφος. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα drone, το οποίο συγκέντρωσε καταπληκτικό υλικό από ψηλά.

Ο αριθμός των πιγκουίνων στα νησιά αυτά μπορεί να δώσει μια εικόνα όχι μόνο για τη δυναμική του πληθυσμού τους αλλά και για τις επιπτώσεις της μεταβολής της θερμοκρασίας και του θαλάσσιου πάγου στην οικολογία της περιοχής.

«Όχι μόνο οι Νήσοι Ντέιτζερ κατέχουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό Πιγκουίνων Αδελίας στην Ανταρκτική Χερσόνησο, αλλά φαίνεται ότι δεν έχουν υποστεί τις μειώσεις πληθυσμού που βρέθηκε κατά μήκος της δυτικής πλευράς της Ανταρκτικής, οι οποίες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή», είπε ο Μάικλ Πολίτο (Michael Polito), από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας.

Πηγή: Science Daily / Βίντεο Woods Hole Oceanographic Inst. / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.