ΕΡΕΥΝΑ

Οι γύπες αποφεύγουν την Πορτογαλία!

Προτιμούν την Ισπανία, σύμφωνα με έρευνα.

Επιστήμονες, από την Πορτογαλία και την Ισπανία, παρακολούθησαν 71 πουλιά για τρία χρόνια και παρατήρησαν ότι μόνο 13 από αυτά, αφίχθηκαν στην Πορτογαλία.

Οι ερευνητές λένε ότι οι γύπες αποφεύγουν τη χώρα για αναζήτηση τροφής, κάτι που έχει σχέση σε μεγάλο βαθμό με την ασθένεια των τρελών αγελάδων.

Ο Ενέκο Αρόντο (Eneko Arrondo), από τον ισπανικό Βιολογικό Σταθμό Ντόνανα (Donana Biological Station) ανέφερε ότι οι αυστηροί νόμοι της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο της πρόληψης για την εξάπλωση της νόσου των τρελών αγελάδων, απαιτούν από τους κτηνοτρόφους να παραδίδουν για αποτέφρωση ή ταφή τα σφάγια των ζώων. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην υπάρχει τροφή για τους γύπες.

Από την άλλη, η Ισπανία εκμεταλλεύτηκε την αλλαγή των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2011, προκειμένου να επιτρέψει στα περιφερειακά της συμβούλια να αποφασίζουν εάν θα αφήνουν τα σφάγια άταφα. Επισημαίνεται ότι η χώρα φιλοξενεί το 90% των ευρωπαϊκών πουλιών.

Από τότε, οι επιστήμονες έχουν σημειώσει μία «απότομη πτώση» στις επισκέψεις των γυπών και των ουρουμπού στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, η αιτία σχετίζεται με τη διαθεσιμότητα των ψοφιμιών παρά με το κλίμα ή τη γεωγραφία.

Ο Αρόντο δήλωσε ότι ο αρχικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2001 είχε «πολύ αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Ο Νίκολας Λοπέθ (Nicolas Lopez), από την ισπανική Ορνιθολογική Εταιρεία, συμφωνεί ότι «το παράδοξο των διαφορετικών κανονισμών στην Ιβηρική Χερσόνησο έχει ως συνέπεια τα απειλούμενα είδη να πληρώνουν τη νύφη».

Από την πλευρά του, ο Ενέκο Αρόντο τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει εναρμόνιση των κανονισμών, προκειμένου να ανακάμψει ο πληθυσμός των πουλιών της Πορτογαλίας, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης!

Πηγή: BBC / Εικόνες Pixabay/ Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.