ΤΟΠΟΙ

Το χωριό που θέλει την ανεξαρτησία του!

Οι κάτοικοί του το θεωρούν Πριγκιπάτο και έχει δικό του νόμισμα!

Στη βορειοδυτική Ιταλία, στην περιοχή της Λιγουρίας, κοντά στα γαλλικά σύνορα και με θέα προς το Μονακό, βρίσκεται το Πριγκιπάτο της Σεμπόργκα (Seborga), που έχει έκταση 35 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μαζί με τα χωράφια.

Μπορεί να είναι ιταλικός δήμος με, περίπου, 300 κατοίκους, αλλά από τη δεκαετία του 1960 έχει τον πρίγκιπα του και διεκδικεί την ανεξαρτησία του.

Το χωριό συστάθηκε το 954, όταν ο κόμης της Βεντιμίλια παραχώρησε τη Σεμπόργκα στους μοναχούς του αβαείου Λερίν (Lérins) στα θεμέλια ενός μοναστηριού Κιστερκιανών, που χτίστηκε εκεί.

Το 1079 ο ηγούμενος της μονής έγινε «Πρίγκιπας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» και αρμόδιος για το «Πριγκιπάτο της Σεμπόργκα».

Στις 20 Ιανουαρίου 1729 το ανεξάρτητο πριγκιπάτο πωλήθηκε στη Δυναστεία της Σαβοΐας του Βασιλείου του Πεδεμοντίου και της Σαρδηνίας.

Και εδώ στηρίζονται  οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Σεμπόργκα, καθώς λένε ότι εκείνη η πώληση δεν καταχωρήθηκε από τον νέο ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα το πριγκιπάτο έμεινε, νομικά, ανεξάρτητο.

Ακόμα το 1815 το Συνέδριο της Βιέννης παρέλειψε να ασχοληθεί με τη Σεμπόργκα κατά την αναδιανομή των εδαφών της Ευρώπης έπειτα από τους Ναπολεόντειους Πολέμους και δεν γίνεται καμία αναφορά στο πριγκιπάτο στην Πράξη της Ένωσης του Βασιλείου της Ιταλίας το 1861.

Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο επικεφαλής του τοπικού συνεταιρισμού ανθοκαλλιεργητών, Τζόρτζιο Καρμπόνε, άρχισε να προωθεί την ιδέα να γίνει ανεξάρτητο πριγκιπάτο η Σεμπόργκα.

Ως το 1963 ο λαός της Σεμπόργκα είχε πειστεί από τα επιχειρήματα του και ανακήρυξε τον Καρμπόνε «αρχηγό κράτους». Ο τελευταίος έλαβε τον τίτλο «Τζόρτζιο Α΄Πρίγκιπας της Σεμπόργκα» , τον οποίο διατήρησε ως το θάνατό του το 2009.

Ο τίτλος του Καρμπόνε ως «Πρίγκιπα» επιβεβαιώθηκε με τη διεξαγωγή ενός ανεπίσημου δημοψηφίσματος, στις 23 Απριλίου 1995, στο οποίο οι κάτοικοι ψήφισαν με 304 υπέρ και 4 κατά, υπέρ του Συντάγματος για το πριγκιπάτο και υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ιταλία.

Τον Τζόρτζιο Α’ διαδέχτηκε ο Μαρτσέλο Μενεγάτο, ο οποίος εξελέγη στις 25 Απριλίου 2010 και στέφθηκε στις 22 Μαΐου 2010, με το όνομα Μαρσέλο Ι.

Η θέση του μονάρχη της Σεμπόργκα δεν είναι κληρονομική και αναδεικνύεται μετά από εκλογές κάθε επτά χρόνια. Όπως λέει ο ίδιος, το πριγκιπάτο έχει διεθνή αναγνώριση και επαφές με 25 διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Από το 1994 κυκλοφόρησε στη Σεμπόργκα και τοπικό νόμισμα, το λουιτζίνο, το οποίο ισοδυναμεί με έξι δολάρια. Αναγνωρίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα και γίνεται δεκτό για οικονομικές δοσοληψίες μόνο εντός της πόλης.

Πηγές: BBC και Wikipedia / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.