ΤΟΠΟΙ

Το μεγαλύτερο κελάρι του κόσμου!

Μοιάζει με λαβύρινθο με υπόγειους δρόμους χιλιομέτρων!

Το αυτοκίνητο ή το ποδήλατο είναι απαραίτητα για τους επισκέπτες στο μεγαλύτερο κελάρι του κόσμου, καθώς το μήκος του ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα!

Το Μιλέστι Μίτσι (Mileştii Mici), όπως λέγεται το κελάρι βρίσκεται στη Μολδαβία, η οποία όπως φαίνεται είναι η χώρα του κρασιού, καθώς εκεί βρίσκεται και το δεύτερο μεγαλύτερο κελάρι του πλανήτη.

Στην ουσία το Mileştii Mici είναι μια υπόγεια πόλη με σήραγγες, γεμάτες με μπουκάλια από κρασί. Κάθε «δρόμος» μέσα στο κελάρι έχει το όνομα ενός συγκεκριμένου σταφυλιού, όπως Pinot ή Cabernet Sauvignon.

Η Μολδαβία, που βρίσκεται μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, έχει πλούσια παράδοση αιώνων στην παραγωγή κρασιών. Χαμηλοί λόφοι, ηλιόλουστες πεδιάδες, ποτάμια και ήπιο κλίμα από τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών.

Κάποτε, όταν ανήκε στη Σοβιετική Ένωση, η χώρα παρήγαγε τις μεγαλύτερες ποσότητες κρασιού από όλες τις δημοκρατίες και είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε δεύτερο μπουκάλι κρασιού που καταναλωνόταν στην ΕΣΣΔ προερχόταν από τη Μολδαβία.

Το Mileştii Mici διαθέτει σχεδόν δύο εκατομμύρια μπουκάλια, κερδίζοντας θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ως τη μεγαλύτερη συλλογή κρασιού στον κόσμο.

Το κελάρι εγκαταστάθηκε σε παλιό ορυχείο ασβεστόλιθου που έκλεισε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο υπόγεθος χώρος φτάνει στην πρωτεύουσα Σισινάου, καθώς εκτείνεται σε μήκος, περίπου, 240 χιλιομέτρων.

Έχει βάθος 60 μέτρων, και οι θερμοκρασίες παραμένουν σταθερές (12-14 βαθμούς Κελσίου), ενώ η υγρασία δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την τέλεια ωρίμανση και αποθήκευση του κρασιού.

Ορισμένα κρασιά βρίσκονται εκεί για αρκετές δεκαετίες πριν πωληθούν. Περισσότερο από το 70% των αποθηκευμένων κρασιών είναι κόκκινα, το 20% είναι λευκά και περίπου το 10% είναι επιδόρπιοι οίνοι.

Τα πιο πολύτιμα κρασιά αυτής της συλλογής κοστίζουν 480 ευρώ η φιάλη και παρήχθησαν το 1973-74. Τώρα, εξάγονται μόνο στην Ιαπωνία.

Εκτός από την Ιαπωνία τα κρασιά από το Mileştii Mici εξάγονται στη Σουηδία, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Κίνα.

Πηγή: National Geographic και Wikipedia/ Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.