ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαταλελειμμένες βίλες

Θησαυροί που καταρρέουν στην Ιταλία.

Villa Sbertoli/ Μανσιόν 19ου αιώνα, Τοσκάνη

Πριν τέσσερα χρόνια, η φωτογράφος Ελεωνόρα Κόστι (Eleonora Costi), με έδρα την Φλωρεντία, έπεσε πάνω σε ένα άρθρο τοπικής εφημερίδας για μια εγκαταλελειμμένη βίλα του 14ου αιώνα, λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Μιλάνου.

«Μου φάνηκε μια καλή τοποθεσία για να τραβήξω φωτογραφίες, για αυτό αποφάσισα να πάω και να ελέγξω το μέρος. Το πρώτο πράγμα που θυμάμαι, είναι μια έντονη οσμή υγρού ξύλου και μια στοιχειωμένη σιωπή», δήλωσε.

Η βίλα, η οποία βρίσκεται μέσα σε οικόπεδο δέκα στρεμμάτων, χτίστηκε από την οικογένεια Πουστέρλα (Pusterla) και αργότερα πέρασε στα χέρια των οικογενειών Τσιριβέλι (Cirivelli) και Αρκονάτι (Arconati).

Τον 19ο αιώνα έγινε γνωστή ως η «Βίλα του Ναπολέωντα», αφού ο Ναπολέων ο Βοαναπάρτης τη χρησιμοποίησε ως έδρα του κατά τη διάρκεια του ιταλικού κεφαλαίου των Γαλλικών Επαναστατικών Πολέμων.

Μέχρι το 1879, η κυβέρνηση είχε μετατρέψει το ακίνητο σε μία από τις μεγαλύτερες ψυχιατρικές εγκαταστάσεις της χώρας. Λίγο μετά το 1978, όταν εφαρμόστηκε ένας νέος νόμος για την κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων, η βίλα με ιστορία 700 ετών εγκαταλείφθηκε. Εκτοτε, δεν έγινε καμία προσπάθεια για αναπαλαίωσή της.

«Ήταν σκοτεινή, υγρή και πραγματικά ήσυχη», είπε η Κόστι. «Είναι ένα είδος σουρεαλιστικής σιωπής που αισθάνομαι μόνο σε εγκαταλελειμμένους χώρους. Όπως και το αίσθημα ότι κάποιος μπορεί να βγει ανά πάσα στιγμή από μια γωνιά».

Μετά από αυτήν την εμπειρία, η φωτογράφος επισκέφτηκε περισσότερες από 50 εγκαταλελειμμένες βίλες στη βόρεια και κεντρική Ιταλία.

Με τα χρόνια ανέπτυξε μία μεθοδολογία, για να βρίσκει τέτοιους κυμμένους θησαυρούς. Μερικές φορές θα ψάξει στη μηχανή αναζήτησης Google, άλλες φορές θα κοιτάξει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και κάποιες φορές θα αξιοποιήσει το Google Earth.

Σύμφωνα με την Κόστι, για πολλούς Ιταλούς η κληρονομιά ακινήτων εκατοντάδων ετών μπορεί να καταλήξει κάτι σαν κατάρα παρά ευλογία. «Πολύ συχνά οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υψηλούς φόρους και στα έξοδα συντήρησης, πόσο δε να χρηματοδοτήσουν έργα αποκατάστασης», εξήγησε.

Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς της φωτογράφου έχει βοηθήσει αρκετές βίλες να αναπαλαιωθούν και να πωληθούν.

Βίλα έξω από το Μιλάνο

Βίλα στην κεντρική Ιταλία

Βίλα στην Εμίλια-Ρομάνια

Βίλα έξω από το Μιλάνο

Βίλα στην Τοσκάνη

Βίλα στην Εμίλια-Ρομάνια

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.