ΕΡΕΥΝΑ

Βακτήρια στην Ατακάμα εγείρουν ελπίδες για ζωή στον Άρη!

Μικροοργανισμοί ανέκαμψαν μετά από δεκαετίες χωρίς νερό.

Photo Credit Dirk Schulze-Makuch/Ατακάμα

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές είδαν ζωή στην πιο ξηρή έρημο στη γη, που θεωρείται ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί στο έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη.

Μία διεθνής ομάδα, με επικεφαλής τον επιστήμονα Ντερκ Σουλτζ Μάκου (Dirk Schulze-Makuch), από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, μελέτησε την πιο ξηρή γωνιά στην έρημο Ατακάμα της Νότιας Αμερικής, όπου περνούν δεκαετίες χωρίς βροχή.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν στη μελέτη της, η οποία δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ότι ακόμη και η πιο άγονη έρημος μπορεί να προσφέρει ένα κατοικήσιμο περιβάλλον για μικροοργανισμούς.

Διαπίστωσαν ότι υπάρχουν βακτήρια τα οποία μπορούν να ζουν στο έδαφος και να παραμένουν αδρανή για δεκαετίες χωρίς νερό και στη συνέχεια, να ενεργοποιούνται και να αναπαράγονται μόλις βρέξει!

«Η έρευνά μας μας λέει ότι αν η ζωή μπορεί να επιμένει στο πιο ξηρό περιβάλλον της Γης, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να βρίσκεται εκεί στον Άρη με παρόμοιο τρόπο», δήλωσε ο Σουλτζ Μάκου.

Οταν οι ερευνητές πήγαν για πρώτη φορά στην Ατακάμα το 2015, για να μελετήσουν πώς επιβιώνουν οι οργανισμοί στο έδαφος του πιο ξηρού περιβάλλοντος στη Γη, συνέβησαν τρελά πράγματα:

Εβρεξε. Και μετά το εξαιρετικά σπάνιο «ντους», ανίχνευσαν έκρηξη βιολογικής δραστηριότητας στο έδαφος!

Χρησιμοποίησαν αποστειρωμένα κουτάλια και άλλα ευαίσθητα όργανα, προκειμένου να συλλέξουν δείγματα εδάφους από διάφορα βάθη. Έπειτα, πραγματοποίησαν αναλύσεις γονιδιώματος, για να εντοπίσουν τις διάφορες μικροβιακές κοινότητες, που αναπαράγονται στα δείγματα.

Βρήκαν αρκετά εγχώρια είδη μικροβιακής ζωής, τα οποία είχαν προσαρμοστεί, για να ζήσουν στο σκληρό περιβάλλον!

Οι ερευνητές επέστρεψαν στην Ατακάμα το 2016 και το 2017, για να παρακολουθήσουν την αρχική δειγματοληψία τους. Διαπίστωσαν ότι οι ίδιες μικροβιακές κοινότητες στο έδαφος επανήλθαν σταδιακά σε μια αδρανή κατάσταση, καθώς έφευγε η υγρασία.

«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίσαμε μια επίμονη μορφή ζωής στο έδαφος της Ατακάμα», δήλωσε ο Σουλτζ Μάκου, ο οποίος επισήμανε ότι ανάλογες μικροβιακές κοινότητες μπορεί να βρίσκονται αδρανείς και επανέλθουν στη ζωή με βροχή στον Άρη.

Κι αν η ζωή στις πιο ξηρές περιοχές της Γης είναι σκληρή, η επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη αποτελεί ένα σκληρότερο περιβάλλον. Είναι παρόμοιο με μια πιο ξηρή και ποιο ψυχρή έκδοση της ερήμου Ατακάμα. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι.

Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ο Άρης είχε μικρούς ωκεανούς και λίμνες, όπου μπορεί να αναπτύχθηκε μια πρώιμη ζωή. Καθώς ο πλανήτης έγινε πιο ψυχρός, ίσως αυτοί οι οργανισμοί να εξέλιξαν πολλές μορφές προσαρμογής στο έδαφος.

Πηγή: Science Daily / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.