ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το δάσος που ανθίζει για λίγες μέρες το χρόνο!

Όλη η περιοχή καλύπτεται από κίτρινα λουλούδια!

Στο νότιο Ισημερινό ευδοκιμούν τα ανθοφόρα δέντρα γκουαϊακάν (guayacán), του γένους των ζυγοφυλλίδων, τα οποία χρωματίζουν κίτρινο το τοπίο που βρίσκονται και μόνο για λίγες ημέρες.

Τα guayacán (επιστημονική ονομασία Tabebuia chrysantha) δημιουργούν μοναδική αίσθηση κυρίως στην πόλη Μαγκαχούρσο (Mangahurco), που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα νότια σύνορα με το Περού.

Ο πληθυσμός της είναι 600 κάτοικοι, αλλά την περίοδο της ανθοφορίας των δέντρων οι επισκέπτες φτάνουν τους 10.000, πολλοί από τους οποίους κατασκηνώνουν μέσα στο δάσος, για να απολαύσουν το τοπίο.

Στην περιοχή υπάρχουν, περίπου, 100.000 στρέμματα δάσους guayacán που περιβάλλουν τις πόλεις Mangahurco, Μπολασπάμπας (Bolaspambas) και Καζαδέρος (Cazaderos). Τα δέντρα ανθίζουν κάτω από ειδικές συνθήκες, οι οποίες εξαρτώνται από τον καιρό.

Η σύντομη εποχή ανθοφορίας τους είναι μέρος της προσρμογής τους στο ζεστό και ξηρό περιβάλλον που επικρατεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Για να διατηρήσουν το νερό στον κορμό τους, πετούν τα λουλούδια τους και παραμένουν γυμνά, μέχρι να αρχίσουν οι βροχές. Τότε, ανθίζουν και πάλι σε διάστημα τριών ή τεσσάρων ημερών, και κρατούν τα κατακίτρινα λουλούδια τους μέχρι το τέλος της βροχερής περιόδου.

Τα πεσμένα λουλούδια σχηματίζουν ένα κίτρινο χαλί γύρω από τη βάση κάθε δέντρου και αποτελούν τροφή για τις κατσίκες που βόσκουν στο δάσος.

Τα guayacán μπορούν να φτάσουν σε ύψος έως 20 μέτρα και προσαρμόζονται καλύτερα στο ζεστό κλίμα και τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη του τροπικού ξηρού δάσους του Ισημερινού, καθώς και σε μέρη του Μεξικού, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα, της Κολομβίας και Περού.

Πηγή: Atlas Obscura / Εικόνες Nicolas van Drunen / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.