ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζωγραφική σε ιστό αράχνης!

Μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και παράξενη τέχνη από τον 16ο αιώνα!

Ποιος φανταζόταν ότι ο ιστός της αράχνης μπορούσε να γίνει καμβάς για εκπληκτικά έργα ζωγραφικής, τα οποία είναι σπάνια και, σήμερα, δεν ξεπερνούν τα 100 σε όλο τον κόσμο, αυτά που διασώζονται.

Η τέχνη αυτή ξεκίνησε από Αυστριακούς μοναχούς των Τυρολέζικων Άλπεων. Οι ιστοί συλλέγονταν στα δάση και αφού απομάκρυναν με μεγάλη προσοχή τα κλαδιά των δέντρων ή έντομα που είχαν παγιδευτεί, ξεκινούσε η διαδικασία μετατροπής τους σε καμβάδες.

Τους άπλωναν πάνω σε ένα τραπέζι και έριχναν αραιωμένο γάλα για να γίνουν πιο ανθεκτικοί. Όταν εξατμιζόταν το γάλα ο καμβάς ήταν έτοιμος για ζωγραφική, αλλά εξακολουθούσε να είναι εξαιρετικά εύθραυστος. Ακόμα και ένα απαλό άγγιγμα με το δάχτυλο, μπορούσε να τον καταστρέψει.

Δεν υπάρχει κάποια εξήγηση γιατί οι μοναχοί περνούσαν τέτοια ταλαιπωρία και αγωνία μέχρι να φτιάξουν τον καμβά της αράχνης, και μετά κάποιον πίνακα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν άνθρωποι που έχουν μελετήσει αυτή την τέχνη, λένε ότι «όσο πιο εύθραυστα ήταν τα έργα ζωγραφικής, τόσο περισσότερο τα αγαπούσαν».

Οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν μια ποικιλία από ακουαρέλες για να δημιουργήσουν τα έργα τους. Αλλά το φόντο έμενε άβαφο, έτσι ώστε όταν έπεφτε επάνω τους το φως να δημιουργείτο μια αίσθηση «ομίχλης» πάνω στον πίνακα.

Οι πιο εξειδικευμένοι τεχνίτες μπόρεσαν να δημιουργήσουν ακόμα και χαρακτικά ασκώντας τη σωστή πίεση πάνω στον καμβά.

Οι πρώτοι πίνακες αράχνης κρεμόταν στα παράθυρα των εκκλησιών και των μοναστηριών. Καθώς οι τεχνικές έγιναν πιο συνηθισμένες, άρχισαν να βγαίνουν και άλλοι ζωγράφοι, που δεν είχαν σχέση με τους μοναχούς και πουλούσαν τους πίνακες τους στις αγορές.

Ένας καλλιτέχνης από το Ίνσμπουργκ που ονομάζεται Franz Unterberger (1838-1902), χρησιμοποίησε άλλους ντόπιους καλλιτέχνες για να δημιουργήσει μικρά πορτραίτα από αράχνες και τα πουλούσε στους τουρίστες.

Αυτοί οι πίνακες αράχνης εξάγονταν στην Αγγλία, τη Βόρεια Αμερική και τη Γερμανία σε σημαντικούς αριθμούς και ορισμένοι βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Τα θέματα αυτών των έργων ξέφυγαν από το εκκλησιαστικό μοτίβο και έγιναν ποικίλα.

Τον 19ο και τον 20ο αιώνα οι καλλιτέχνες αράχνης του Ίνσμπρουκ ζωγράφιζαν τοπία και σκηνές με τοπικούς χωρικούς, καθώς και σκηνές των πολέμων της ανεξαρτησίας.

Δεν υπάρχουν, σήμερα, καλλιτέχνες αυτής της τεχνοτροπίας σε ολόκληρο τον κόσμο με τελευταία την Αν Μπράντσο Κλόπτον (Anne Bradshaw Clopton), από το Τενεσί των ΗΠΑ, η οποία πέθανε το 1956.

Η Clopton ανακάλυψε την τεχνική στα τέλη της δεκαετίας του 1890, όταν τη διάβασε σε ένα περιοδικό σε ηλικία 11 ετών.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών έμαθε να αναγνωρίζει τα είδη από τις αράχνες που κάνουν πιο πυκνούς ιστούς, αλλά και τις εποχές του χρόνου που είναι ισχυρότεροι.

Παράλληλα, είχε αναπτύξει μίγματα χρωμάτων που δεν καταστρέφονταν με τη χαλάρωση του ιστού και μπορούσαν να καλύψουν ένα πιθανό σκίσιμο του.

Για τη ζωγραφική της έβαζε το χρώμα σε μικροσκοπικές κουκίδες, χρησιμοποιώντας ένα μεγεθυντικό φακό και μια βούρτσα χτενίσματος γεμίζοντας με προσοχή τα κενά μεταξύ των επιμέρους ινών. Ακόμη και το μικρότερο έργο τέχνης χρειαζόταν χιλιάδες κουκκίδες και πολλές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι εύθραυστοι πίνακες της Anne είτε έχουν χαθεί, είτε έχουν καταστραφεί. Μερικοί από αυτούς δωρίστηκαν μετά το θάνατό της στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον. Άλλοι βρίσκονται στο παλιό σπίτι της στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.