ΤΟΠΟΙ

Το ναυάγιο στη μέση της ερήμου!

Φορτηγό πλοίο σκεπασμένο από την άμμο!

Σε μια ακτή που οι ναυτικοί χαρακτήριζαν σαν «πύλη της κόλασης», τη Σκέλετον (Skeleton Coast), στη Ναμίμπια, δεσπόζει το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου Έντουαρντ Μπόλεν (Eduard Bohlen).

Είναι το πιο εμφανές και εντυπωσιακό από τα εκατoντάδες ναυάγια στην ακτή που πήρε το όνομα της από τους σκελετούς των φαλαινών, αλλά και από τα συντρίμμια των πλοίων. Πού είναι, όμως, η θάλασσα και πώς ναυάγησαν τα πλοία την έρημο;

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα για όποιον βλέπει αυτές τιες εικόνες του Eduard Bohlen. Η θάλασσα βρίσκεται γύρω στα 400 μέτρα μακριά, καθώς με την πάροδο των χρόνων και τη φορά των ανέμων από το εσωτερικό, η έρημος επεκτάθηκε.

Το συγκεκριμένο πλοίο, μήκους 95 μέτρων και χωρητικότητας 2.272 τόνων, ναυάγησε στην ακτή Σκέλετον, εξαιτίας της ομίχλης στις 5 Σεπτεμβρίου 1909.

Και δεν είναι το μοναδικό καθώς η ακτή αυτή λειτουργεί σαν παγίδα και γύρω από το Eduard Bohlen βρίσκονται και άλλα ναυγάγια, μέρικά από τα οποία παραμένουν στο βυθό της θάλασσας και άλλα έχουν σκεπαστεί από την άμμο.

Το πλοίο της ερήμου έχει αποτελέσει αντικείμενο ντοκιμαντέρ, έχει παρουσιαστεί σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ενώ έγινε και τραγούδι από τον Μπίλι Κόμπαμ.

Η Ναμίμπια έχει κηρύξει εθνικό πάρκο την ακτή των 16.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με το ναυάγιο του Eduard Bohlen να αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.