ΝΕΑ

Το ρολόι που θα λειτουργεί επί 10.000 χρόνια!

Βρίσκεται κρυμμένο σε ένα βουνό!

«Το ρολόι των 10.000 ετών», όπως ονομάζεται, ανακοινώθηκε από την ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο οποίος χρηματοδότησε το έργο αυτό με 42 εκατομμύρια δολάρια.

Βρίσκεται μέσα σε θόλο μιας βουνοπλαγιάς κοντά στα σύνορα Τέξας-Μεξικού σε βάθος 150 μέτρων και ο σκοπός της δημιουργίας του γιγαντιαίου ρολογιού είναι να λειτουργήσει ως «σύμβολο μακροχρόνιας σκέψης».

Τροφοδοτείται από ένα συνδυασμό ηλιακής ενέργειας και θερμοκρασίας των ασβεστολιθικών βράχων, όπου τοποθετείται και κατασκευάζεται.

Το σχέδιο ανήκει στον Ντάνι Χίλις (Danny Hillis), εφευρέτη και επιστήμονα υπολογιστών που είχε ως όραμα να φτιάξει ένα ρολόι που θα χτυπά μια φορά το χρόνο, θα σηματοδοτεί το πέρασμα του αιώνα και ο κούκος θα βγαίνει μια φορά στα χίλια χρόνια!

Το 1996, ο Hillis δημιούργησε το «The Long Now Foundation», ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο αφιερωμένο στην κατασκευή του ωρολογίου των 10.000 χρόνων και στην προώθηση της μακροχρόνιας σκέψης.

Στις 31 Δεκεμβρίου 1999, ολοκλήρωσε εγκαίρως, για να χτυπήσει στη νέα χιλιετία, ένα πρωτότυπο του ρολογιού ύψους 2,4 μέτρων, το οποίο σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου.

Το 2011, άρχισε η κατασκευή του πρώτου μοντέλου πλήρους κλίμακας, το οποίο θα είναι περίπου 60 μέτρα ψηλό όταν ολοκληρωθεί. Ο χώρος που θα βρίσκεται είναι το ιδιωτικό βουνό που ανήκει στον Μπέζος, αρκετές ώρες οδικώς από το πλησιέστερο αεροδρόμιο και περίπου 610 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της κοιλάδας.

Η κατασκευή του ρολογιού είναι ήδη σε εξέλιξη. Το προσωπικό εργάζεται σε βάθος 150 μέτρων, όπου τοποθετούνται τα γρανάζια του ρολογιού, το οποίο θα έχει βάρος 4.500 κιλά, ενώ το εσωτερικό του βουνού θα χρησιμεύσει ως η θήκη ρολογιού.

Επειδή το ρολόι μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες (ή πιθανώς αιώνες) χωρίς να χαλάσει, θα μπορεί να αυτοτροφοδοτείται με τη χρήση ηλιακής ενέργειας.

Το φως του ήλιου θα βοηθήσει επίσης στον συγχρονισμό του ρολογιού με το μεσημέρι, καθώς ο άξονας της Γης θα κλίνει κατά τους προσεχείς αιώνες.

Το ρολόι θα χτυπά μία φορά την ημέρα, κάθε μεσημέρι, δημιουργώντας ένα μοναδικό συνδυασμό τόνων για τα επόμενα 10.000 χρόνια, ενώ θα έχει ιδιαίτερο χτύπο στην αλλαγή του αιώνα και της χιλιετίας.

Το εκκρεμές τιτανίου βάρους 136 κιλών θα ταλαντεύεται αργά, κάθε 10 δευτερόλεπτα, ενώ ένας σταθμός προβολής θα δείχνει στους επισκέπτες την τρέχουσα ημερομηνία και ώρα, καθώς και τις αντίστοιχες θέσεις των αστεριών και των πλανητών.

Clock of the Long Now – Installation Begins from The Long Now Foundation on Vimeo.

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΝΕΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.