ΤΟΠΟΙ

Το οινοποιείο του Γκαουντί!

Ένα από τα άγνωστα έργα του Καταλανού αρχιτέκτονα.

Ένα οινοποιείο και εστιατόριο που λέγεται Μποτέγκας Γκιουέλ (Bodegas Güell), βρίσκεται στην περιοχή Γκαράφ (Garraf), στη Βαρκελώνη, και μοιάζει σαν να βγήκε από τις σελίδες ενός παραμυθιού.

Έχει μια απότομη κεκλιμένη οροφή και ασύμμετρες καμάρες, που δίνουν περισσότερο την αίσθηση ενός κάστρου. Αυτό το μαγευτικό κτίριο είναι έργο του διάσημου Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στον αρχιτεκτονικό μοντερνισμό.

Το οινοποιείο ανατέθηκε στον Γκαουντί το 1882 από τον Εουσέμπι Γκιουέλ (Eusebi Güell), έναν κόμη που ήταν ο πιο ισχυρός προστάτης του σπουδαίου αρχιτέκτονα.

Κατασκευάστηκε από το 1895 έως το 1897, και παρότι είναι ένα από τα σχετικά μετριοπαθή έργα του Γκαουντί, εξακολουθεί να παρουσιάζει τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του φαντασίας.

Το οινοποιείο έχει τριγωνικό μετωπικό προφίλ, με σχεδόν κάθετες στέγες, απότομες κεκλιμένες πέτρινες πλάκες, που τελειώνουν με σειρές καπνοδόχων και δύο πόρτες, οι οποίες το συνδέουν με το παλιό κτίριο.

Ο Güel έφτιαξε κρασί στο οινοποιείο, το οποίο εξήχθη στην Κούβα και τροφοδοτούσε πλοία μιας ναυτιλιακής εταιρείας, ενώ σταμάτησε η παραγωγή του το 1936.

Σήμερα, στο κτίριο του οινοποιείου στεγάζεται ένα εστιατόριο, επιτρέποντας στους πελάτες να δειπνήσουν μέσα σε τοίχους που βγήκαν από τη φαντασία ενός από μεγάλους αρχιτέκτονες της Καταλονίας.

Πηγές: Atlas Obscura και Wikipedia / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.