ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Το σπάνιο χταπόδι «Ντάμπο»!

Το πρώτο βίντεο που απαθανατίζει ένα χαριτωμένο νεογέννητο!

Το λένε «Νταμπο» (Dumbo) από το ελεφαντάκι του Ντίσνεϊ, γιατί και αυτό έχει μεγάλα «αυτιά», τα οποία στα συγκεκριμένα χταπόδια είναι τα πτερύγια για την κίνηση τους μέσα στο νερό.

Το πρώτο βίντεο από ένα νεογέννητο χταπόδι που ανήκει στο γένος Grimpoteuthis, δείχνει ότι αυτά τα θαλάσσια πλάσματα είναι πλήρως σχηματισμένα από τη στιγμή της γέννησης τους.

Η κατανόηση από τους επιστήμονες του χταποδιού Dumbo είναι σχετικά περιορισμένη, αλλά μια νέα μελέτη στο Current Biology ρίχνει φως στους μυστηριώδεις κατοίκους του βυθού περιγράφοντας τις πρώτες παρατηρήσεις από ένα νεοσσό.

Photo Credit NOOA

Τα ευρήματα της ομάδας που τράβηξαν αυτό το βίντεο είναι σημαντικά επειδή τα χταπόδια Dumbo είναι εξαιρετικά δύσκολο να μελετηθούν, καθώς ζουν στο κατώτατο σημείο σε βάθος, περίπου, 4.000 μέτρων.

Ακόμη και αν οι επιστήμονες καταδυθούν τόσο βαθιά, συνήθως δεν βρίσκουν τα αυγά από αυτό το χταπόδι, τα οποία οι ενήλικες κρύβουν μέσα σε κοράλια.

Το σπάνιο δείγμα της ομάδας των ερευνητών χρονολογείται από το 2005, όταν ο Τιμ Σανκ (Tim Shank), θαλάσσιος βιολόγος στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole και συγγραφέας της νέας μελέτης, έκανε μια ερευνητική κρουαζιέρα με τηλεχειριζόμενα υποβρύχια, για να εξερευνήσει τον Βορειοδυτικό Ατλαντικό.

Photo Credit NOAA

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, παρατήρησε μάζες που έμοιαζαν με μπάλες του γκολφ κολλημένες σε κοράλια και αποφάσισαν να συλλέξουν πολλά δείγματα.

Αφού συνειδητοποίησε ότι το δείγμα ήταν ένας τύπος περιβλήματος αυγών, ο Shank έβαλε το κοράλλι σε έναν κάδο γεμάτο με θαλασσινό νερό, όπου άνοιξε το αυγό.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν την εκκόλαψη για περίπου δύο ώρες και κατέγραψαν ένα σύντομο βίντεο από το πρώτο κολύμπι του νεοσσού μέσα σε ένα πιάτο Πέτρι.

Αργότερα, η ερευνητική ομάδα μέτρησε το δείγμα και εξέτασε την ανατομία του με μαγνητική απεικόνιση. Παρότι ήταν μόλις 1,5 εκατοστό, το χταπόδι γεννήθηκε πλήρως σχηματισμένο και με τα πτερύγια του σε πλήρη ανάπτυξη.

Πηγή: Smithsonian / Βίντεο Timothy M. Shank / Πρώτη εικόνα ΝΟΑΑ / Επιμέλεια Snoopit24

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.