ΕΡΕΥΝΑ

Αυτή η φωτογραφία της Γης μας θυμίζει πόσο μικροί είμαστε!

Έχει ληφθεί από απόσταση εκατομμυρίων χιλιομέτρων!

Η Γη και το φεγγάρι είναι μικρές κουκκίδες σε αυτή τη φωτογραφία που λήφθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018, από απόσταση 63,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Την εικόνα τράβηξε το διαστημικό σκάφος δειγματοληψίας αστεροειδών OSIRIS-REx, το οποίο εκτόξευσε η NASA τον Σεπτέμβριο του 2016, με ειδική αποστολή να κατευθύνεται σε αστεροειδείς και να στέλνει στη Γη τα στοιχεία που συλλέγει.

Στην εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA οι κουκκίδες της Γης και της Σελήνης, φαίνονται σαν να λάμπουν μέσα στο κενό. Ωστόσο, μια προσεκτική ματιά δείχνει και άλλα στοιχεία στη φωτογραφία.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της NASA «πολλοί αστερισμοί είναι, επίσης, ορατοί, στον περιβάλλοντα χώρο».

Και επισημαίνουν συγκεκριμένα: «Το φωτεινό σύμπλεγμα των αστεριών στην επάνω αριστερή γωνία είναι οι Πλειάδες στον αστερισμό του Ταύρου. Το Χαμάλ, το πιο λαμπρό αστέρι στον Κριό, βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία της εικόνας. Το σύστημα Γης Σελήνης είναι στο κέντρο των πέντε αστέρια που περιλαμβάνουν το κεφάλι του αστερισμού του Κήτους».

Το OSIRIS-REx κινείτο με ταχύτητα, περίπου, 30.600 χλμ.την ώρα, όταν πήρε τη φωτογραφία με την κάμερα πλοήγησης, στο πλαίσιο μιας μηχανικής δοκιμής, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι της NASA.

Η αποστολή OSIRIS-REx των 800 εκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και είναι , επιφορτισμένη με τη συλλογή δειγμάτων από τον μεγάλο, δυνητικά επικίνδυνο αστεροειδή Bennu.

Το μονοπάτι που ακολουθεί το διαστημικό σκάφος προς τον Bennu είναι κυκλικό και έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με το διαστημικό βράχο αυτό το καλοκαίρι.

Ο ανιχνευτής θα μελετήσει Bennu από την τροχιά του για λίγο και θα μαζέψει ένα δείγμα τον Ιούλιο του 2020.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, αυτό το δείγμα θα επιστρέψει στη Γη τον Σεπτέμβριο του 2023, περικλειόμενο σε ένα κάνιστρο που θα φτάσει στην έρημο της Γιούτα, με αλεξίπτωτο.

Οι επιστήμονες της αποστολής ελπίζουν ότι το OSIRIS-REx θα τους διδάξει περισσότερα για το ρόλο που έπαιξαν οι σκούροι, πρωτόγονοι, αστεροειδείς με άνθρακα, όπως ο Bennu, στη εξέλιξη της ζωής στη Γης.

Οι παρατηρήσεις του διαστημικού σκάφους θα πρέπει, επίσης, να αποδειχθούν χρήσιμες για τους ερευνητές που μελετούν τους καλύτερους τρόπους για να ωθήσουν μακριά από τη Γη δυνητικά επικίνδυνους διαστημικούς βράχους.

Πηγή: Live Science / Photo Credit NASA / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.