ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Μυρμήγκια «νοσοκόμοι»

Παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένους συντρόφους τους!

Photo Credit Erik T. Frank

Τα μυρμήγκια «νοσοκόμοι» γλείφουν τις πληγές και αυτό βοηθάει στην ανάκαμψή τους. Είναι το πρώτο είδος, εκτός από τον άνθρωπο, που φροντίζει τις πληγές των συνεργατών του!

Πρόκειται για τα μυρμήγκια Μάταμπελ (Matabele/Megaponera analis), τα οποία ζουν επικίνδυνα. Αρκετές φορές την ημέρα, κάπου 200 με 600 μυρμήγκια «στρατιώτες» ξεκινούν να κυνηγήσουν τερμίτες. Αυτοί αντιστέκονται και πολεμούν με τα ισχυρά τους σαγόνια. Ετσι, πολύ συχνά τα Μάταμπελ χάνουν ένα ή περισσότερα άκρα.

Το 2017, ο Έρικ Φρανκ (Erik Frank), τότε στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ στη Γερμανία, ανάφερε ότι τα μυρμήγκια φέρνουν τους πληγωμένους συντρόφους πίσω στις φωλιές τους!

Σε μια νέα μελέτη, ο Φρανκ -τώρα από το Πανεπιστήμιο της Λωζάννης στην Ελεβετία- και οι συνάδελφοί του επέστρεψαν στα Μάταμπελ, για να δουν τι συμβαίνει με τους τραυματίες στη φωλιά.

Βίντεο παρουσιάζει μυρμήγκια «νοσοκόμους» να περνούν αρκετά λεπτά, γλείφοντας τις πληγές των συντρόφων τους.

Photo Credit Erik T. Frank

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν τα μυρμήγκια καθαρίζουν την πληγή, όπως συμβαίνει με τα τραύματά μας για την πρόληψη της μόλυνσης, ή αν εφαρμόζουν αντιμικροβιακές ουσίες με το σάλιο τους», δήλωσε ο Φρανκ.

Πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς, η θεραπεία λειτουργεί. «Τα μυρμήγκια είναι σε θέση να φτάσουν σε ταχύτητες παρόμοιες με αυτές των υγιών μυρμηγκιών, έστω κι αν τους λείπει ένα ή δύο πόδια», επισήμανε ο ερευνητής.

Ακόμη, παρατήρησαν ότι τα μυρμήγκια επέλεξαν να σώσουν τους ελαφρά τραυματίες κι όχι εκείνους που είχαν χάσει πέντε πόδια!

Σύμφωνα με τον Φρανκ, η συμπεριφορά δεν προκύπτει από συναισθήματα συμπόνιας, αλλά πιθανότατα να έχει σχέση με την επιβίωση των μυρμηγκιών. Τα μυρμήγκια Matabele ζουν σε μικρές αποικίες με χαμηλά ποσοστά γεννήσεων.

«Περίπου το ένα τρίτο της αποικίας έχει χάσει ένα άκρο, οπότε αν δεν τα έσωζαν, πολλά θα σκοτώνονταν στο ταξίδι επιστροφής», ανέφερε ο Frank.

Επίσης, η θεραπεία αυτή μπορεί να εμποδίζει και τη διάδοση της λοίμωξης στην αποικία.

Βίντεο New Scientist

Πηγή: New Scientist / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.