ΤΟΠΟΙ

Το δέντρο του φεγγαριού

Βρίσκεται στη Φιλαδέλφεια, στις ΗΠΑ.

Το 1971, ο αστροναύτης Στούαρτ Ρούσα συμμετείχε στη διαστημική αποστολή «Απολλών 14» για το φεγγάρι. Ομως, πριν βρεθεί στο διαστημόπλοιο, είχε υπηρετήσει ως πυροσβέστης στη Δασική Υπηρεσία, η οποία του ζήτησε να βοηθήσει σε ένα μικρό πείραμα:

Να πάρει σπόρους δέντρου στο διάστημα, για να διαπιστώσουν εάν θα βλαστήσουν με την επιστροφή στη Γη. Ο Ρούσα δεν είπε όχι. Έτσι, έβαλε στα πράγματά του σπόρους από πέντε ποικιλίες δέντρων.

Ενώ βρισκόταν σε τροχιά, η κάψουλα που περιείχε τους σπόρους, έσπασε. Ομως, κάποιοι απ΄ αυτούς συγκεντρώθηκαν και βρέθηκαν στα χέρια της Δασικής Υπηρεσίας. Αυτοί φυτεύθηκαν και αναπτύχθηκαν ως δέντρα παρά την εμπειρία της βαρύτητας. Ονομάστηκαν «Δέντρα του Φεγγαριού».

Το 1976, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος απέστειλε τα δέντρα σε πολλές χώρες.

Ένα από αυτά φυτεύθηκε στο πάρκο της Πλατείας Ουάσινγκτον, στη Φιλαδέλφεια. Ήταν μια συκομουριά, η οποία αγωνίστηκε, για να επιβιώσει. Το 2011 ξεράθηκε και σύντομα αντικαταστάθηκε από ένα άλλο δενδρύλλιο, έναν κλώνο από το αρχικό «Δέντρο του Φεγγαριού».

Η NASA δεν έχει μια πλήρη λίστα με τα «Δέντρα του Φεγγαριού», καθώς δεν κρατήθηκε κάποιο αρχείο, και ψάχνει να εντοπίσει πόσα επιβίωσαν.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.