ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Ξενοδοχείο δαχτυλίδι με θετικό πρόσημο στην ενέργεια!

Θα παράγει περισσότερη από αυτήν που χρειάζεται!

Δεν είναι μόνο το σχέδιο του ξενοδοχείου στον Αρκτικό Κύκλο που εντυπωσιάζει, αλλά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που εξασφαλίζουν τη άνετη λειτουργεία του και τον απόλυτο σεβασμό του περιβάλλοντος.

Το ξενοδοχείο «Svart», πήρε το όνομα του από τον κοντινό παγετώνα Svartisen και θα βρίσκεται στη βάση του βουνού Almlifjellet, στη Νορβηγία. Σχεδιάστηκε από το στούντιο Snøhetta και θα έχει θετικό πρόσημο στην παραγωγή της ενέργειας.

Η αρχιτεκτονική εταιρεία ισχυρίζεται ότι το «Svart», θα έχει ποσοστά κατανάλωσης ενέργειας κατά 85% χαμηλότερα από τα σύγχρονα ξενοδοχεία, ωστόσο, οι ηλιακοί συλλέκτες του κτιρίου θα παράγουν πολύ μργαλύτερη ενέργεια.

Η Snøhetta ξεκίνησε τη διαδικασία σχεδιασμού, σε συνεργασία με νορβηγικές εταιρείες, διερευνώντας εκτενώς τον τρόπο με τον οποίο το ξενοδοχείο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο να επιτύχει όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση στο τοπίο του βουνού.

Σχεδιάζοντας την κίνηση των ακτίνων του ήλιου, οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν ότι μια κυκλική δομή που γεμάτη με ηλιακούς συλλέκτες θα παρέχει βέλτιστα επίπεδα φωτός καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε διαφορετικές εποχές.

Οι χωνευτές βεράντες, που έχουν ενσωματωθεί κατά μήκος της πρόσοψης του ξενοδοχείου, σκιάζουν τα δωμάτια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αντικαθιστώντας την παρουσία τεχνητών συστημάτων ψύξης.

Με τα μεγάλα παράθυρα, τα δωμάτια μπορούν επίσης να εκμεταλλευτούν τη θερμική ενέργεια του ήλιου κατά τους ψυχρότερους μήνες.

Το κύριο σώμα του ξενοδοχείου κρατιέται από μια σειρά ξύλινων πόλων σχήματος «V» που εκτείνονται προς τα κάτω στο φιόρδ Holandsfjorden. Μια ιδέα που ξεκίνησε από τους πύρους οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τους ψαράδες για να ανυψώνουν τις καλύβες τους.

Ένας πεζόδρομος υπάρχει ακριβώς κάτω από το ξενοδοχείο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν τους ζεστούς μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, ενώ τον χειμώνα μετατρέπεται σε αποθηκευτικό χώρο για βάρκες ή καγιάκ.

Πηγή: De Zeen / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s