ΤΟΠΟΙ

Σπίτια με στέγες από φύκια!

Ορισμένες έχουν ηλικία 300 ετών!

Στις χώρες του βορρά είναι συνηθισμένες οι στέγες των σπιτιών από χόρτα, ώστε να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη θερμότητα. Σε ένα νησί, όμως, έξω από τις ακτές της Δανίας, το Λέσο (Læsø), τα χόρτα στις σκεπές έχουν αντικατασταθεί από φύκια.

Το πάχος της κάθε στέγης κυμαίνεται γύρω στο ένα μέτρο, και ο τρόπος που κρέμονται πάνω από τους τοίχους δημιουργεί ένα ξεχωριστό θέαμα, σαν να σκεπάζει το σπίτι ένα μανδύας.

Εκτός από το τεράστιο μέγεθος τους τα φύκια είναι πολύ πιο ανθεκτικά από τα άλλα χόρτα για σκεπές και διαρκούν επί αιώνες. Όμως, γιατί οι κάτοικοι οδηγήθηκαν σε αυτή τη λύση για τις σκεπές των σπιτιών τους;

Αυτή η πρακτική ξεκίνησε από ανάγκη, καθώς στο νησί είχαν εξαφανιστεί τα δέντρα και τα φυτά. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά συνέβη όταν οι κάτοικοι έκοβαν τα δέντρα για να τροφοδοτούν τη φωτιά σε κλιβάνους για την παραγωγή αλατιού.

Στο Læsø υπήρχε μια ανθηρή βιομηχανία αλατιού και όλο το νησί ήταν σχεδόν εμποτισμένο με αλάτι. Τα υπόγεια ύδατα είχαν πάνω από 15% αλάτι και κατά τη διάρκεια των θερμών, ξηρών, μηνών του καλοκαιριού σκέπαζε μεγάλες εκτάσεις.

Για την εκμετάλλευση του αλατιού δημιουργήθηκαν εκατοντάδες κλίβανοι, οι οποίοι συντηρούνταν με τα δέντρα του νησιού. Ήρθε, όμως, η εποχή που οι κάτοικοι τα έκοψαν όλα.

Χωρίς δέντρα για να τα προστατεύουν από τους ισχυρούς ανέμους, τα χωριά του Læsø θάφτηκαν κάτω από το αλάτι και την άμμο, εμποδίζοντας την ανάπτυξη οποιουδήποτε είδους φυτών, ακόμη και του άγριου χόρτου.

Οι κάτοικοι έπαιρναν ξύλα από ναυάγια, που έφταναν στις ακτές, για να φτιάξουν τα σπίτια του, αλλά δεν είχαν χόρτα για τις σκεπές. Έτσι, πήραν ένα είδος φυκιού, το Ιλγκρας (Eelgrass), για να σκεπάσουν τα σπίτια τους.

Το φύκι αυτό, που ήταν άφθονο στις θάλασσες της περιοχής, είναι σαν κορδέλα με πράσινο χρώμα, πλάτος μερικών εκατοστών και μήκος γύρω στα δύο μέτρα.

Οι αγρότες τα μαζεύαν από την παραλία και μόλις στέγνωναν τα ύφαιναν και τα χρησιμοποιούσαν για τις στέγες των σπιτιών. Στην ύφανση τους συμμετείχαν 100 γυναίκες και μικρά κορίτσια, καθώς χρειάζονταν περίπου 300 κιλά φύκια για μόνο ένα τετραγωνικό μέτρο στέγης.

Επειδή τα φύκια είναι εμποτισμένα με αλάτι, η οροφή δεν καταστρέφεται εύκολα και μπορεί να επιβιώσει για εκατοντάδες χρόνια. Η στέγη σταθεροποιείται σε μία συμπαγή μάζα που δεν είναι μόνο αδιάβροχη, αλλά δεν καίγεται και δεν φθείρεται.

Ωστόσο, οι κάτοικοι δεν υπολόγισαν τους μύκητες. Στη δεκαετία του 1920, προσέβαλαν τα φύκια, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι περισσότερες και να ατονίσει αυτό το υλικό για την κατασκευή των σκεπών. Στα τέλη του 18ου αιώνα υπήρχαν 250 σπίτια, αλλά τώρα υπάρχουν λιγότερα από 20.

Σήμερα, το νησί έχει αναδασωθεί και πολλά σπίτια περιστοιχίζονται από δέντρα, προστατεύοντάς τα από τους θαλάσσιους ανέμους. Αυτό επιτρέπει στο χόρτο και σε άλλα φυτά να ριζώνουν εύκολα στις οροφές με τα δίπλα στα φύκια.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , , ,

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.